Senat a adoptat un proiect ce acordă drept de vot de la 16 ani, fără să mai susțină şi modificarea Constituţiei pe această temă, lucru ce apare ca o “lipsă de decenţă”, declară europarlamentarul Dacian Cioloș, conformt Agerpres. Proiectul o să se dezbată de Camera Deputaţilor.

Adoptarea tacită

Explicațiile au apărut după ce Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă ce are în vedere reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

“O nouă generaţie de tineri îşi începe viaţa socială şi civică în România printr-o ipocrizie şi un populism al actualei clase politice. Senatorii puterii au acceptat adoptarea tacită a acestui proiect fără să susţină şi modificarea Constituţiei în acest sens, doar pentru a se lăuda că acordă tinerilor de 16 ani drept de vot. Nu doar că e imposibil ceea ce promit, dar e şi lipsit de decenţă să minţi o nouă generaţie de tineri care merită mai mult respect şi mai multă decenţă”, scrie Cioloş, pe Facebook.

Conform acestuia, este vorba despre “un gest inutil pe care nişte politicieni inconştienţi s-au gândit să-l folosească electoral” fără să înţeleagă consecinţele.

Lipsa de susținere

Guvernul și-a declarat lipsa de susținere a iniţiativei, pentru că nu convine cu prevederile constituţionale. Motivarea Executivului notează că „semnalăm că, spre deosebire de capacitatea de muncă a minorilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, exercitarea dreptului de vot presupune cunoașterea mediului politic, opțiunilor de vot, precum și exprimare a interesului cu privire la domeniul politic, fiind înregistrate riscuri cu privire la posibila viciere a discernământului minorilor referitor la votul asumat de către aceștia”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.