Se pare că această problemă nu este întâlnită doar în România. Secretarul de Stat pentru Educație din Anglia a recunoscut că își trimite copiii la școli private, dar a sugerat că soția sa se află în spatele acestei decizii.

Ministrul Educației din Anglia își trimite copiii la școli private

Nadhim Zahawi, Secretarul de Stat pentru Educație din Anglia, a fost întrebat de ce, la fel ca Boris Johnson, a ales să plătească pentru a-și trimite cei trei copii la școli private.
Întrebarea a venit în contextul în care Zahawi a salutat școlile private ca fiind un instrument care ajută la “nivelarea” țării și a criticat universitățile care admit elevi de stat cu note mai mici la bacalaureat.
După ce a spus că țara are “școli de stat strălucitoare și că acestea devin mai bune în fiecare zi”, a fost întrebat: “Totuși, v-ați trimis copiii la școli private?”.
“A fost o decizie părintească; a trebuit să iau această decizie împreună cu soția mea. Nu o fac de unul singur”, a declarat Zahawi, în vârstă de 54 de ani, pentru Sky News.
I s-a pus în vedere că un studiu important realizat pe 132.000 de elevi, care a constatat că cei care provin din școli de stat cu note ușor mai mici decât colegii lor de la școlile private au mai multe șanse să obțină o diplomă de top.

Rezultate bune la școlile private

“Nu te ridici la un nivel superior trăgând oamenii în jos”, a spus Zahawi.
El a indicat academiile de stat conduse de colegiul Eton ca exemplu de “reunire a tuturor”, adăugând: “Nu reușești să obții un rezultat excelent pentru fiecare copil atacând o parte a sistemului. Nu vreau să atac școlile independente, ele fac o treabă excelentă”.
Zahawi este unul dintre cei mai bogați membri ai cabinetului, având un portofoliu imobiliar de 10 milioane de lire sterline, după ce a făcut avere ca co-fondator al organizației de sondaje YouGov.
Când conservatorii au venit la putere în 2010, cheltuielile pentru școlile de stat și cele pentru școlile private erau aproximativ la fel, dar de atunci a apărut un decalaj uriaș, pe măsură ce cheltuielile pentru școlile de stat au fost reduse.
Dl Zahawi, care a fost educat atât în sectorul de stat, cât și în cel privat, și-a amintit, de asemenea, că a fost abuzat rasial.
El a vorbit în timp ce descria cazul lui Raheem Bailey, în vârstă de 11 ani, căruia a trebuit să i se amputeze un deget după ce a fost rănit în timp ce fugea de bătăușii din școală, ca fiind “dezgustător”.
“Am suferit de bullying atunci când am ajuns pentru prima dată pe aceste țărmuri”, a povestit Zahawi, adăugând: “Nu puteam vorbi engleza și a fost greu.”
“Îmi amintesc prima mea experiență, fiind urmărit prin parc ca un fel de distracție pentru băieții mai mari, iar ei mă aruncau în iaz, destul de îngrozitor pentru un copil abia sosit pe aceste țărmuri.”
Întrebat dacă a existat un element rasist în această hărțuire, secretarul pentru educație a răspuns: “Nu știu, a fost cu mult timp în urmă, dar cu siguranță am mai primit și alte insulte rasiste.”
Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.