Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, a declarat că oficialii nu sunt de acord cu ideea ca meditațiile să fie interzise total. În opinia acestuia, pregătirea suplimentară, în privat, există și va exista întotdeauna. Aceasta este o cerință a pieței și nu trebuie eliminată.
Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în noua Lege a Educației va propune ca profesorii să nu mai poată face meditații cu elevii claselor la care aceștia predau. Radu Szekely a confirmat că există o recomandare în codul de etică ca profesorii să nu facă meditații cu elevii de la clasă, însă „nu a fost ridicată la rang de lege”, ci era doar o recomandare.
Consilierul ministrului, despre interzicerea meditațiilor cu elevii de la clasă
„În acest moment, am luat în considerare interzicerea prin lege a meditațiilor cu propriii elevi. Este adevărat ce spune doamna profesoară că nu putem interzice nimănui dreptul la liberă inițiativă, dar atât timp cât ești angajat al sistemului de învățământ, prin contractul de muncă se pot impune anumite condiții. Și una dintre ele ar fi aceea de a nu face meditații cu elevii de la clasă”, a explicat consilierul ministrului.
Această cerință a pieței privind meditațiile poate avea mai multe motive, cum ar fi: neîncrederea părinților în sistemul de învățământ, dorința de a promova excelența sau de a aprofunda anumite discipline.
Care vor fi sancțiunile
Întrebat la TVR cum se va introduce această interdicție, oficialul a răspuns că va fi prevăzută în proiectul de lege, foarte specific. Momentan nu s-a stabilit clar ce sancțiuni vor risca profesorii prinși că fac meditații cu elevii de la clasă. Totuși, oficialul spune că, cel mai probabil, sancțiunile vor reprezenta o abatere disciplinară, iar dacă se repetă, profesorilor li se poate suspenda contractul de muncă.
Radu Szekely a mai spus că rolul profesorului nu este doar să îi ajute pe elevi să treacă clasa, ci să îi încurajeze performanța, să îi sprijine pe elevii care au competențe deosebite.
„Repet, noi nu interzicem dreptul sau nu vrem să luăm dreptul părintelui de a plăti pentru ore suplimentare sau pentru o pregătire suplimentară. Ceea ce vrem să eliminăm este fenomenul prin care profesorii, unii profesori – nu toți, nu vreau să generalizez – preferă să se concentreze pe anumiți elevi la meditații, la orele particulare, lăsând ștacheta mai jos la clasă”, a completat Radu Szekely.
În prezent profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.