Dovada că se poate și în România! O școală din Botoșani are parte de ore de chimie ca în Occident. Produc creme cosmetice, săpunuri și fac diverse experimente.

Experimente ca în școlile americane

Elevii de la o școală din Botoșani au parte de ore de chimie fix ca în filmele americane. Aceștia produc săpunuri, creme cosmetice sau lumânări parfumate pe care le vând apoi la târguri școlare. Cu banii pe care îi obțin, aceștia finanțează diverse proiecte.

Este o afacere foarte profitabilă și, în același timp, elevii se dezvoltă foarte mult și află din urmă cum se fabrică astfel de obiecte.

Sursa Foto – Cosmin Zamfirache

Cum a început totul

Alina Mirela Ipate, doctor chimist la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi şi Iulia Cobzariu, profesor de chimie în municipiul Botoşani sunt responsabile pentru frumoasa poveste. Cele două au fost colege în facultate și bune prietene. Astfel, au hotărât îmrepună să vină cu o abordare nemaiîntâlnită în școlile din România: să învețe copiii cum să realizeze lucruri cu ajutorul experimentelor.

 „Se vrea a fi un maraton de experimente pentru copii, pentru că vrem să-i împrietenim cu partea frumoasă a ştiinţelor. Teoria este multă, stufoasă şi inaccesibilă. Eu vreau să aduc în şcoli această latură a ştiinţelor prin proiectul meu Doamna de ştiinţe , fiindcă aşa mă ştiu copiii”, spune Alina Ipate.

Datorită acestui proiect, aproximativ 49 de copii din clasele a V-a, a VII-a şi a VIII-a vor învăța să facă diverse experimente și să folosească substanțe chimice de laborator.

„Dacă reuşim să inspirăm cinci copii, nu mai mult, să-şi aleagă o carieră, poate să-şi descopere o pasiune, este extraordinar. Pentru că acum sădeşti pasiuni şi în felul acesta”, spune Alina Ipate.

Produse fabricate și vândute

Elevii, cu ajutorul celor două profesoare, produc săpun cosmetic, cremă de gălbenele, bile efervescente, precum și lumânări parfumate, pe care, mai apoi, le vând la târgul școlii. Unii copii, visează chiar să își deschidă o afacere atunci când vor crește.

Banii obținuți îi investesc tot în ei. Aceștia vor merge în excursii de învăţare şi vor continua să-şi cumpere materiale didactice pentru noi experimente.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.