Radu Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB), începând cu 2016, a plagiat un articol publicat anterior de un cercetător din Taiwan.

Radu Văcăreanu a plagiat

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) l-a descoperit pe rectorul mai sus menționat, că a plagiat, alături de alți doi autori, un articol publicat de un cercetător din Taiwan. Radu Văcăreanu a primit doar un avertisment scris, iar articolele plagiate i-au fost retrase. Consiliul a demarat o anchetă împotriva Comisiei de Etică din universitate. Se pare că instituția a mușamalizat în 2015 cazul, notează G4Media.

Conform deciziei CNECSDTI din 2021, se menționează că:

”Autorii articolelor suspecte de plagiat, au preluat informații (fragmente de text, formule matematice, precum şi o figură) prin metoda «copy-paste» într-un articolul publicat în anul 2004, iar apoi acest articol a fost tradus în limba română şi republicat ca articol în anul 2005. Ulterior articolul publicat în anul 2004 a fost preluat absolut identic şi republicat în anul 2006 în revista editată de către UTCB. De asemenea, tot în anul 2006, autorii articolelor suspecte de plagiat, au republicat din nou în cadrul unei conferințe internaționale conținutul lucrărilor antemenționate. Având în vedere cele de mai sus, CNECSDTI constată plagiatul comis de către autorii articolelor suspecte de plagiat.”

Sursa plagiatelor

Sursa lucrărilor plagiate este lucrarea “Seismic Design of Structures with Viscous Dampers”. A fost publicată de Jenn-Shin Hwang, un cercetător taiwanez în anul 2002.
Autorii acuzați de plagiat, prof. univ. dr. Radu Văcăreanu de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), lect. univ. dr. ing. Cheșca Alexandru Basarab la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” București – Departamentul de Științe Tehnice şi inginer Raluca Ghica – director la compania Globalworth, au primti doar un avertisment scris. De asemenea, Consiliul a hotărât ca lucrările acestora să fie retrase.

Radu Văcăreanu neagă

Radu Văcăreanu se pare că a negat faptul că a plagiat și a susținut că ”partea din lucrarea științifică supusă suspiciunii de plagiat se referă la concepte generale de calcul simplificat, iar aceasta nu este asumată ca fiind o contribuție personală, sursa bibliografică fiind citată corespunzător. De asemenea, (…) menționează corectitudinea relațiilor de calcul din lucrarea științifică suspectă de plagiat”.

Publicația online, G4Media, l-a contactat pe Radu, care a declarat că ceea ce susține Consiliul Național de Etică este discutabil și a depus chiar o plângere care contestă raportul final. Dacă plângerea va fi respinsă, acesta a declarat că o va ataca în instanță. Funcția sa de rector se pare că nu este în pericol.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.