O scrisoare de intenție este un document cerut în multe cazuri de către angajatori sau facultăți (în principiu la programele de masterat/ doctorat) – ba chiar și de către organizațiile non-profit la care oamenii aplică pentru posturi de voluntari.

Scrisoarea de intenție este foarte importantă, iar dacă te documentezi înainte de a o redacta dintr-un model care deja a fost validat de companii sau facultăți, există șanse mari să fii chemat la interviul de angajare sau chiar să fii acceptat la facultate.

Cu siguranță că nu există doar un singur model de scrisoare de intenție. Există foarte multe modele de scrisoare de intenție, dar cel mai important este să respecți stilul de redactare specific, conținutul esențial din scrisoare, lungimea și alte informații prezente în modelele noastre din acest articol.

Aplici la un job sau la un program de masterat/ licență și ai nevoie de o scrisoare de intenție? Aruncă un ochi pe modelele noastre de scrisoare de intenție pentru angajare, facultate, internship sau voluntariat, iar în cele din urmă îți vom prezenta chiar și un model de scrisoare de intenție în limba engleză.

Cum se scrie o scrisoare de intenție?

Pentru a fi sigur că scrisoarea de intenție pe care urmează să o trimiți la angajator sau la facultate este corect redactată, ai putea să te inspiri din câteva principii de bază, preluate atât din scrisorile de intenție pe care le-am trimis noi de-a lungul timpului și au fost validate, cât și din modele expuse din alte surse de încredere (Universitatea din Maastricht și alte surse academice).

Structura unei scrisori de intenție

Nu vreau să-ți pierd timpul, dar ar trebui să te gândești că dacă îți dorești să fi invitat la un interviu, partea aceasta de documentare este foarte importantă. Există două moduri principale prin care poți structura o scrisoare de intenție:

1. Structura clasică cu 3 secțiuni principale

  • Introducere (un paragraf de 4-5 rânduri)
  • Conținutul (un paragraf mai mare de 12-15 rânduri)
  • Concluzie (un paragraf de 4-5 rânduri)

2. Structură extinsă cu 5-7 secțiuni, în care împarți paragrafele principale în bucăți mai mici

  • Introducere (un paragraf despre tine, informații personale)
  • Conținut (o secțiune mare pe care o poți împărți în mai multe paragrafe)
  • Concluzie (un paragraf)
scrisoare de intentie model structura
scrisoare de intentie model structura

Personal, consider că structura unei scrisori de intenție pe model cu 5-7 secțiuni este mai lizibilă, mai concretă. Decât să scrii 10 rânduri fără oprire despre realizările și abilitățile tale, mai bine abordezi fiecare abilitate și realizare într-un paragraf diferit și delimitat față de celelalte.

scrisoare de intentie angajare, admitere model structura si redactare
structura scrisoare de intentie model

8 principii de urmat atunci când scrii o scrisoare de intenție

După cum spuneam mai devreme, ne putem folosi cu toții de câteva principii esențiale de redactare și conținut în scrisoarea noastră de intenție:

1. Documentează-te cu privire la poziția și organizația la care aplici

Înainte de a scrie scrisoarea, fă-ți timp pentru a afla câteva informații despre companie sau facultate, respectiv despre postul pentru care aplici. Deși nu trebuie să scrii despre asta, ar trebui să faci o corelație între statutul/ preferințele tale și poziția sau compania pe care o vizezi.

De altfel, persoana care va citi scrisoarea ta va observa că ai aplicat pentru acea poziție pentru că ți-ai dorit, nicidecum pentru că doar ți-a ieșit anunțul în cale și ai zis să-ți încerci norocul. Mai jos, îți ofer un model de inspirație ca să înțelegi la ce mă refer.

Aș fi foarte încântat să am ocazia să lucrez într-o companie care operează în 15 țări și folosește două limbi străine ca modalități de comunicare între departamente. Mi-ar plăcea să am ocazia de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză și franceză, să mă folosesc de avantajele experiențelor multi-culturale pe care le-am avut-o în facultate prin intermediul celor două mobilități Erasmus pe care le-am desfășurat.

2. Scrie corect gramatical și exprimă-te coerent

Înainte de a trimite scrisoare, chiar înainte de a-ți înșira prea multe gânduri pe hârtie, asigură-te că scrii corect gramatical și că citești fiecare paragraf pe care îl scrii. Citește cu atenție, caută să nu greșești cuvinte, să nu mănânci litere, să nu pui cratime greșit.

Mai apoi, asigură-te că tu înțelegi ceea ce ai scris, din prima – astfel încât să nu fie nevoie ca angajatorul să citească de 3 ori o propoziție pentru a înțelege. Astfel de greșeli sunt penalizate grav și vor face ca scrisoarea ta de intenție să ajungă la gunoi după câteva secunde.

3. Redactează corect din punct de vedere vizual și structural

În primul rând, asigură-te că scrii la calculator și mai ales, că scrii cu diacritice, în cazul în care scrisoarea se redactează în limba română! În al doilea rând, asigură-te că paragrafele tale sunt un pic distanțate unul față de celălalt și că nu sunt prea lungi și greu de urmărit (inspiră-te modul în care este scris acest articol).

Încearcă să îți structurezi scrisoarea de intenție în secțiuni și asigură-te că nu amesteci informația. De exemplu, nu amesteca secțiunile între ele: prima secțiune este mereu cea în care te prezinți pe scurt, date personale.

4. Spune ceea ce simți și gândești

Pe lângă faptul că sinceritatea este un lucru extrem de important în ceea ce privește intenția ta, este de asemenea important să nu copiezi scrisoarea din altă parte și doar să schimbi numele. Scrisoarea de intenție trebuie să fie personală, să te reprezinte și să arate felul tău de a fi, modul tău de gândire. Mai jos, îți ofer un model de inspirație ca să înțelegi la ce mă refer.

Sunt o persoană îndrăzneață, căreia nu îi este rușine să vorbească și să fie sinceră cu cei din jur, chiar și atunci când nu mă aflu într-o poziție confortabilă. Am mereu un punct de vedere, sunt meticuloasă și verific mereu înainte de a oferi o informație importantă. Dorința mea de a aplica pentru o poziție de Project Manager este alimentată de abilitățile pe care consider că le-am dobândit din viața sportivă, în special din munca în echipă și din situațiile dificile pe care le-am întâmpinat.

5. Păstrează o exprimare directă și punctează direct pe subiect

Evită exprimările lungi și nu îi face viața grea celui care citește scrisoarea de intenție. Vorbește-i pe un limbaj prietenos, cu exprimare coerentă și fără exagerări cu formulele de adresare.

Omul care va citi scrisoarea de intenție este cel mai probabil un om simplu, la fel ca tine, care întâi de toate vrea să vadă cine ești, cum gândești și de ce îți exprimi intenția. Mai jos, îți ofer un model de inspirație ca să înțelegi la ce mă refer – mai exact, vreau să îți arăt cum îmi exprim eu dorința de a lucra la o companie pe care o admir – nu mă lungesc, punctez direct acolo unde trebuie.

Mă numesc Vlad, am 24 de ani și în prezent locuiesc în Brașov.

În primul rând, aș vrea să mărturisesc că rândurile pe care urmează să le citiți sunt scrise din suflet, cu sinceritate și dintr-o dorință arzătoare de învăța digital marketing de la unii dintre cei mai buni profesioniști din domeniu. Vă urmăresc de mult timp, vă citesc materialele de pe internet cu drag, iar acum sunt în sfârșit entuziasmat de faptul că pot aplica pentru o poziție în cadrul companiei dvs.

6. Citește fișa postului sau cerințele pe care ar trebui să le îndeplinești ca și candidat

Înainte de a începe să scrii despre calitățile și abilitățile tale, despre ceea ce știi să faci, asigură-te că ceea ce scrii în scrisoarea de intenție este relevant! Citește fișa postului sau anunțul de angajare cu atenție și punctează faptul că ceea ce știi tu să faci se potrivește cu ce caută angajatorul.

Dacă angajatorul caută un programator junior, nu te apuca să îi spui că știi să lucrezi în programe de contabilitate. Inspiră-te din modelul de la punctul 7.

7. Scoate în evidență punctele tale forte și argumentează

Scopul tău este să-l faci pe recrutor să dorească să te invite la un interviu, să îi stârnești curiozitatea de a te cunoaște mai bine, iar asta ar fi bine să se întâmple chiar din primele rânduri pe care le citește.

Dacă l-ai plictisit cu vorbe goale, dacă nu îi arăți care sunt lucrurile la ce te pricepi bine, respectiv zonele tale de expertiză, atunci este posibil ca acesta să renunțe să mai citească, mai ales dacă mai are încă 20 de scrisori pe masă. Secțiunea din modelul de mai jos aș include-o imediat după ce scriu 3-4 rânduri despre mine și despre motivația mea de a aplica pentru acel job.

De aproximativ 2 ani învăț și exersez pentru a deveni un bun programator web. Am urmat cursuri online ținute de profesioniști în domeniul web development, de unde am reușit să dobândesc cunoștințe de bază de C++, Html, CSS și JavaScript.

În acești doi ani, am reușit să dezvolt câteva proiecte personale în care am pus în practică ceea ce am învățat, mai exact abilitățile de a lucra organizat, de a scrie cod într-o manieră curată, de a lucra cu framework-uri ca Angular și React. În momentul de față, sunt capabil de a dezvolta programe micuțe, nu foarte complexe, dar în ceea ce ține de web design (layout-uri, styling) pot spune că îmi oferă încrederea că aș putea să fac față într-o poziție de programator junior.

8. Încadrează-te într-o pagină A4

O scrisoare de intenție bine redactată, direct la subiect, punctată pe aspectele care contează nu ar trebui să fie mai lungă de o pagină. Caută să nu îi pierzi timpul omului care o citește, ci caută să fii precis, decis și să atragi atenția. Asta îți va scoate în evidență și abilitatea de a putea exprima o idee scurt și precis, precum și de a-i face pe alții să o înțeleagă.

Scrisoare de intenție – model angajare

Pentru cei care urmează să trimită o scrisoare de intenție pentru angajare, voi expune un model făcut exact după gândirea și experiența mea, ca și cum aș trimite eu personal scrisoarea către un angajator. În modelul de scrisoare de intenție pentru angajare pe care l-am scris, am luat în considerare mai multe aspecte:

  • Care este experiența mea de până acum
  • Care sunt abilitățile pe care le stăpânesc cel mai bine
  • De ce s-ar potrivi abilitățile mele cu postul vizat
  • Exemple scurte de ce am realizat cu ajutorul abilităților mele până acum
  • De ce m-aș potrivi ca persoană cu aceasta poziție
  • Cum m-ar ajuta acest loc de muncă?
  • Ce m-ar recomanda să primesc acest loc de muncă?

La finalul exemplului de mai jos îți voi lăsa un model de scrisoare de intenție pentru angajare, în format pdf.

Stimate Domnule/ Stimată Doamnă,

Mă numesc Vlad Arhire, am 25 de ani și în prezent locuiesc în Timișoara. Sunt proaspăt absolvent al unui program de masterat în Marketing la Universitatea de Vest din Timișoara, iar acum mă aflu în căutarea unui loc de muncă în digital marketing.

Motivul principal pentru care îmi doresc jobul pus la dispoziție de compania dvs. este reprezentat de faptul că urmăresc activitatea companiei de peste 3 ani, îmi place foarte mult modul în care comunicați cu publicul, dar mai ales modul în care vă poziționați pe o piață atât de competitivă.

Până în prezent, am avut un job de marketer la o companie mică de consultanță, unde am contribuit la dezvoltarea acesteia în mediul digital: am dezvoltat strategia online a companiei – am optimizat website-ul companiei din punct de vedere SEO și design, am creat materiale pentru promovare (bannere, reclame), am scris mult conținut pentru blog și am exersat foarte puțin zona de copywriting.

Consider că sunt un bun strateg, iar gândirea mea analitică m-a ajutat întotdeauna să dezvolt orice strategie sau campanie pe baza datelor colectate și a datelor din piață. Totodată, simt că am o doză de creativitate care m-a ajutat mereu să comunic cu publicul din online, să vorbesc pe nivelul de înțelegere al lor, să educ oamenii care au interacționat cu compania cu privire la serviciile pe care le ofeream.

Postul de Specialist Marketing disponibil în compania dvs. mă atrage foarte tare și consider că pentru mine ar fi un prilej de dezvoltare profesională. Rezonez cu valorile companiei și mi-ar face plăcere să am ocazia să învăț cum se fac lucrurile mărețe în marketing, să am ocazia să aduc valoare și vizibilitate companiilor mari cu care lucrați.

Pentru mine, oportunitatea de a lucra într-o companie de dimensiuni atât de mari, precum și oportunitatea de a lucra în proiecte diverse, cu oameni diverși și cu departamente diferite m-ar satisface foarte tare.

Vă mulțumesc și totodată, vă rog să luați în considerare intenția mea de a lucra în cadrul companiei!

Numai bine,
Vlad Arhire

Scrisoare de intenție model angajare – pdf completat

Scrisoare de intenție – model pentru admitere la facultate

În modelul de scrisoare de intenție pe care l-am scris pentru admitere la facultate am încercat să acopăr câteva puncte relevante care să susțină candidatura mea:

  • Care sunt motivele pentru care îmi doresc să urmez specializarea facultății
  • Care sunt lucrurile pe care mi-aș dori să le învăț și de ce vreau să învăț aceste lucruri
  • De ce consider că se potrivește facultatea cu interesele si obiectivele mele pe termen lung?
  • Ce abilități sau experiențe dobândite de-a lungul timpului mă fac să fiu omul potrivit pentru facultatea respectivă
  • Care sunt obiectivele mele pe termen lung și cum mă va ajuta această facultate

Stimate doamnă/ Stimate Domnule,

Mă numesc Vlad Arhire, am 19 ani și în prezent locuiesc în Timișoara. Motivul pentru care vă adresez această scrisoare de intenție se datorează faptului că îmi doresc să îmi contunui studiile într-un mediu universitar modern și performant, precum este Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

La vârsta de 17 ani intrasem în primul club de dezbateri din orașul meu, iar la scurt timp de atunci mi-am dat seama că drumul meu în viață trebuie să se îndrepte spre zona de comunicare și relații publice. Urmăresc cu mare interes tot ce se întâmplă în spațiul public național și internațional, sunt pasionat de subiecte precum protecția mediului, încălzirea globală, crize, antreprenoriat.

În acest moment, la doar câteva luni de la absolvirea liceului, știu sigur că îmi doresc foarte mult să aprofundez această poftă de cunoaștere și dezvoltare în cadrul programului de Comunicare și Relații publice al Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea mea din cadrul clubului de dezbateri m-a determinat să mă documentez mult, să citesc subiecte care mă pasionează, să găsesc cele mai bune surse de informare și să filtrez informația. În prezent, dar și în viitorul îndepărtat, îmi doresc să ajut oamenii din jurul meu să înțeleagă lucruri esențiale care se întâmplă în jurul lor, dar și să le reprezint nevoile și interesele în spațiul public.

În 2018, am început să scriu pe pagina mea personală de LinkedIn opiniile personale legate de diverse subiecte de interes public, iar în momentul de față mă bucur să dezbat și să găsesc și alte puncte de vedere din interacțiunea oamenilor cu postările mele.

Îmi doresc ca programul de Comunicare și Relații Publice să-mi dezvolte și mai mult abilitățile de comunicare (unde consider că este mult loc de îmbunătățire), să mă ajute să pășesc și de ce nu, să îmi continui parcursul vieții în zona academică.

Vă mulțumesc și aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!

Toate cele bune,
Vlad Arhire

Scrisoare de intenție model pentru admitere facultate – pdf completat

Scrisoare de intenție – model pentru internship/ practică

În modelul de scrisoare de intenție pe care l-am scris pentru derularea unui internship, am încercat să acopăr câteva puncte relevante care să susțină candidatura mea:

  • Care este statutul meu actual (student și facultatea în care studiez)
  • De ce vreau să fac un internship în cadrul acestei companii
  • Ce știu să fac (un mix între ce am învățat la facultate și ce am învățat pe cont propriu – te vor ajuta mult proiectele personale/ voluntariat/ burse/ concursuri)
  • Ce îmi doresc să învăț în cadrul companiei și de ce vreau să învăț aceste lucruri
  • Ce vreau să fac pe termen lung în viața profesională

Stimate Doamnă/ Stimate Domnule,

Mă numesc Vlad Arhire, am 22 de ani, locuiesc în Timișoara, iar în momentul de față sunt student în anul 2 la Facultatea de Marketing din cadrul Universității De Vest. Vă transmit această scrisoare de intenție deoarece vreau să-mi prezint interesul de a derula un stagiu de practică, pe perioada verii, în cadrul companiei dvs.

Motivul principal pentru care îmi doresc să urmez un internship în compania dvs. este reprezentat de faptul că activitatea de digital marketing mă atrage foarte tare, iar deprinderea unor abilități practice, precum și munca în cadrul unor proiecte de-ale companiei m-ar ajuta foarte mult în dezvoltarea profesională. Consider că, în cadrul companiei aș avea oportunitatea de a învăța de la cei mai buni, iar acest lucru îmi va fi util în ceea ce privește viitorul meu profesional.

Până acum, am încercat să pun în practică noțiunile teoretice învățate la facultate, doar că la un nivel foarte mic: am învățat să lucrez în WordPress, să fac design la nivel mediu în Photoshop și Illustrator, să fac un sondaj de opinie, precum și să-l analizez și interpretez.

Sunt o persoană autodidactă, încerc să învăț din cursuri online noțiuni de digital marketing, iar anul acesta am reușit să finalizez un curs de strategii de marketing, în care am acumulat cunoștințe despre strategie de pre-lansare și lansare de produs. De asemenea, sunt pasionat și de zona de community management, iar platformele precum Discord, TikTok sau Telegram îmi sunt foarte familiare.

Mi-ar plăcea să am ocazia să lucrez în cadrul companiei dvs., să mă dedic și să profit la maximum de șansa de a învăța de la profesioniști care lucrează cu companii cunoscute, de peste 10 ani.

Aștept cu nerăbdare răspunsul dvs și mi-ar face plăcere să vă povestesc mai multe despre mine în cadrul unui interviu.

Vă mulțumesc,
Vlad Arhire

Scrisoare de intenție model pentru internship – pdf completat

Scrisoare de intenție – model pentru voluntariat

În modelul de scrisoare de intenție pe care l-am scris pentru obținerea unui post de voluntariat, am încercat să acopăr câteva puncte relevante care să susțină candidatura mea:

  • Care este statutul meu actual (de unde sunt, câți ani am și cu ce mă ocup)
  • De ce vreau să fac voluntariat în cadrul acestei organizații
  • Care sunt valorile/ principiile mele de viață
  • Ce știu să fac (foarte scurt) și cum cred că aș putea contribui în această organizație
  • Ce îmi doresc să acumulez ca voluntar în această organizație

Stimate Doamnă/ Stimate Domnule,

Mă numesc Vlad Arhire, am 18 ani și locuiesc în Timișoara. În momentul de față sunt elev în clasa a XI-a la Colegiul National Bănățean, profil Științe Sociale. Vă adresez această scrisoare de intenție cu scopul de a ocupa unul dintre cele 30 de posturi de voluntari scoase la concurs pentru tinerii din Timișoara.

Îmi doresc mult să îmi ocup timpul liber cu activități însemnate, care pot aduce schimbare și ajutor pentru cei din jurul nostru. Organizația Student Plus este locul în care mi-aș putea scoate în evidență calitățile mele de pedagogie sau psihologie. De aproximativ 2 ani, îmi petrec timpul concentrându-mă foarte mult în zona psihologiei – astfel că am citit peste 20 de cărți din domeniu, iar acum mi-ar fi util să pot pune în practică ceea ce am învățat.

Valorile mele de bază corespund cu valorile organizației: respectul pentru comunitate, integritate, responsabilitate socială. Îmi doresc să șlefuiesc și mai mult aceste principii, să înțeleg cu adevărat cum le pot folosi în activitățile zilnice, dar modul în care aș putea să le dau mai departe.

Vă rog să luați în considerare intenția mea de a fi voluntar în cadrul organizației!

Vă mulțumesc,
Vlad Arhire

Scrisoare de intenție – model în engleză (Erasmus)

În modelul de scrisoare de intenție pe care l-am scris în engleză pentru admiterea la o facultate din Finlanda prin programul Erasmus, am încercat să acopăr câteva puncte relevante care să susțină candidatura mea:

  • Statutul meu actual (student și facultatea în care studiez)
  • De ce vreau să derulez o mobilitate Erasmus în cadrul acestei universități
  • Ce îmi doresc să învăț în cadrul acestui program și de ce vreau să învăț aceste lucruri
  • De ce mi-ar plăcea să studiez în țara respectivă
  • Ce vreau să fac pe termen lung în viața profesională

To whom it may concern, 

I am writing to you regarding my application for studying at Laurea University of Applied Sciences. My name is Vlad Arhire, I am 23 years old and I am currently doing my Master’s Degree in Marketing at the Transilvania University of Brasov. 

I am a very dedicated person and I’m always trying to be out of the comfort zone. My passions are digital marketing, business management, graphic design, leadership, a few more other activities like sports, blogging, and teaching! I like to think that I will be a good marketing manager or a successful entrepreneur in the future. 

Why Erasmus? 

I decided to choose the Erasmus program because I see it as a great opportunity to develop my social skills, as well as my professional background. Erasmus also gives me the chance to study at a top university in Europe for a short time, which is quite impossible at the moment for me due to various reasons. I would like to have the chance of studying in a wonderful place that has a different culture and learning methods.

I am unfortunately thinking that I will be graduating next year and this might be the only chance to access this program. A year ago, I was part of the Work and Travel SUA program and I’ve seen how that experience influenced my life! Once this international experience has done, I started to know myself way better and I figured out that fears and limits are just in my mind. 

Why Finland? 

We all know here that the Northern-Europe countries are some of the best places to study and live in. I’ve heard a lot of good things about the Finnish educational system. It is a challenge and a pleasure to raise me up to those great standards. That’s why the idea of being a student at Laurea University of Applied Sciences sounds great for me. 

I will be happy if I could also gain some knowledge in the Finnish language. Likewise, I definitely want to improve my English skills, and I would like to find out more about business innovation, leadership, entrepreneurship, and marketing. I’d like to do projects that involve teamwork, planning, and practice because I am aware that I need to improve those skills at the moment. 

I would like to learn as much as possible and I want to take the best of this unique opportunity. By the way, I like winter sports, particularly ski-jumping. My idol was a Finnish sportsman, Jane Ahonnen “The King Eagle” the way that his fans used to call him. He was one of the best ski jumpers all time. In my country, the hosts of the televisions used to call him “The Flying Finn”. Since then I have seen Finland as a great country and a place on my bucket list.

I am confident that the experience at Laurea would be extremely valuable for both my studies and general development. I also like to use this exchange mobility as an opportunity to discover Finland. I would love to visit Kuusamo, Lapland and the Finnish wonderful places because I am a nature lover. 

Thank you for considering my request. I am looking forward to hearing a positive response from you. 

Your Faithfully,
Vlad Arhire

Surse:

  1. 10 tips to write a motivational letter. University of Maastricht, Economics and Business Sciences.
  2. Candraningrum, D. A. Motivation Letter Writing Course# Structure. Motivation Letter Writing Course# Structure.
  3. Смеричанський, В. (2020). MOTIVATION LETTER FOR UNIVERSITY STUDENT EXCHANGE PROGRAMS. In ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУЧАСНОЇ НАУКИ (pp. 495-496).
  4. Motivation Letter Writing Guide – novoresume.com
  5. Hipo.ro
Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.