Milioanele de euro cheltuite pentru modernizarea unor școli din județul Botoșani, au fost investite fără cap și degeaba. Chiar dacă se cunoștea faptul că elevii sunt foarte puțini, autoritățile au luat prima dată decizia de a renova instituțiile de învățământ.
Foarte puțini elevi, foarte multe școli renovate
Judeţul Botoşani se confruntă cu o îmbătrânire dramatică a populaţiei de la sate. Majoritatea tinerilor fug din comună pentru un trai mai bun, majoritatea plecând în străinătate la muncă fără a mai trece prin școli. Asta se întâmplă și aici, unde potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, în ultimii opt ani, peste 3.000 de elevi au plecat din sistem fără ca alții să mai vină, notează adevărul.ro.
Chiar și așa, autoritățile nu s-au oprit și au investit milioane de euro pentru renovarea școlilor, care, acum zac închise.
Situația este cunoscută și de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, care, zi de zi, se confruntă cu zeci de cereri de la primării pentru a transforma școlile în alte instituții. Foarte multe sunt făcute cu fonduri de la Banca Mondială.
„Avem o scădere demografică importantă în judeţul Botoşani. Trebuia analizat cu grijă dacă această investiţie este una oportună. Ajungem în situaţia de a preda fostele şcoli pentru alte destinaţii decât cele prevăzute iniţial atunci când investiţiile nu-şi mai au rostul în doi-trei ani de la realizarea lor şi mai ales după ce fonduri europene sau guvernamentale au fost cheltuite. Aceste riscuri ar trebui eliminate printr-o analiză serioasă şi pur şi simplu printr-o constatare a evoluţiei demografice”, spune Ada Macovei, inspector şcolar general la ISJ Botoşani.

Opt elevi la o școală
Situația este din ce în ce mai îngrijorătoare. Chiar dacă tinerii au plecat în străinătate pentru un trai mai bun și un salariu decent, autoritățile nu s-au oprit cu investițiile, deși cunoșteau aceste statistici. Spre exemplu, în comuna Gorbănești, în satul Bătrânești, s-au construit 2 școli cu fonduri de la Banca Mondială, în 2014, chiar dacă satul, care are sub 200 de locuitori avea deja o școală cu patru săli de curs. După 8 ani, ambele școli renovate cu bani de la Banca Mondială, bineînțeles, au fost închise pentru că nu mai sunt elevi.
Mai mult, în aceeași curte unde a fost construită această școală, se află și vechea instituție de învățământ a satului, care este abandonată. Culmea, a fost transformată în sală de petreceri și de pomeni. La câțiva kilometri, la Socrujeni, se află o școală unde învață ciclul primar, cu elevi amestecaţi pe diferite niveluri, dar şi o grupă de grădiniţă. Cu toate că au fost investiți sute de mii de lei, copiii tot nu au venit.
Ulițe pustii
Cam așa stă învățământul din comunele din România la acest capitol. Bine, mult spus stă, aproape că nu mai există. Tinerii nu mai au ce să facă la țară, fug din cauza grijei zilei de mâine, fug pentru un trai mai bun, fug pentru câțiva lei în plus ca să poată trăi decent. Educația e la pământ, în sate, doar bătrânii care-și cară durerile singuri au mai rămas. Sate pustii, fără tineri, cu bătrâni care le duc dorul nepoților sau copiilor. Acesta este peisajul dezolant din România “mult iubită” de politicieni.