Școlile private sunt foarte căutate în România. Această piață s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu. Conform ultimei statistici oficiale realizată de INS, în 2020 se înregistrau 315 de astfel de unități.

Numărul școlilor private s-a dublat

În ultimii 10 ani, numărul școlilor private s-a dublat, ajungând de la 170 în anul 2011, la 315 în 2020. Saltul cel mai mare s-a produs între 2012 și 2013, unde, s-a înregistrat o creștere de 49 de unități. În următorii ani, creşterea a fost constantă, însă nu şi-a menţinut acelaşi ritm alert.

Bineînțeles că, cele mai multe școli private se află în București-Ilfov, adică 69 de unități, dintre care 55 sunt numai în București. Capitala este urmată de Cluj, cu 24 de unități private de învățământ, apoi urmează Constanța, cu 20 de școli și Iași cu 15, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Unitățile de învățământ private din Caraș-Severin

Caraș-Severin înregistrează 6 astfel de unități de învățământ private: două grădinițe, trei școli postliceale și un liceu. Peste 500 de elevi studiază în aceste unități.

  • Grădinița „Sf. Ursula” Caransebeș – 40 elevi
  • Grădinița „Tinker Bell” Bocșa – 30 elevi
  • Liceul Tehnologic „Max Ausnit” Caransebeș – 38 elevi
  • Școala Postliceală „Henri Coandă” Moldova Nouă – 153 elevi
  • Școala Postliceală Sanitară „Banatul” Caransebeș – 214 elevi
  • Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Caransebeș – 93 elevi

De curând, un proiect de lege a fost propus. Elevii școlilor private ar putea primi și ei burse de studiu și ajutor social, arată un nou proiect de lege pus marți în dezbaterea deputaților. Dar, atenție, doar cei care urmează gratuit cursurile unei școli particulare.

Prin proiectul de lege depus la Camera Deputaților, parlamentarii au propus ca și elevii de la privat să primească lunar burse de studiu și burse de ajutor social. În momentul de față, doar elevii școlilor de stat primesc astfel de burse. De asemenea, doar elevii care urmează gratuit cursurile unei școli particulare vor beneficia de această bursă.

CITEȘTE AICI – Proiect de lege: Elevii școlilor private vor primi burse de studiu și de ajutor social

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.