În Japonia este în plină expansiune construcția de școli internaționale, alimentată de nume de top din domeniul educației care încearcă să atragă copiii familiilor asiatice bogate, în special din China.

Cea mai are expansiune în domeniul educației internaționale din 2018 încoace

Instituții britanice renumite precum Harrow, Rugby School și Malvern College își înființează campusuri în națiunea insulară, peste 3.000 de noi locuri pentru elevi urmând să fie adăugate în următorii ani, aceasta fiind cea mai mare expansiune în domeniul educației internaționale din această țară din 2018 încoace, notează Bloomberg.

Cu taxe de școlarizare anuale care pot ajunge până la 9,3 milioane de yeni (68.250 de dolari), ei pariază că urmașii celor înstăriți vor fi atrași de campusurile verzi și luxuriante, de un curriculum internațional și de un meniu bogat de activități. Inclus în oferta de vânzare: proximitatea relativă a Japoniei, ratele scăzute de infecție Covid și mai puține restricții.

Acest lucru este în contrast cu China, unde restricțiile actuale privind pandemia și o reprimare a educației private împing familiile să plece, atât cele locale, cât și cele expatriate.

„Căutam oportunități în afara Chinei”, a declarat Mick Farley, noul director al Școlii Internaționale Harrow din orașul japonez de schi Appi. Farley a supravegheat Școala Britanică din Tokyo în urmă cu mai bine de zece ani, înainte de a se alătura celei din Harrow.

Acces la pârtiile de schi și teren de golf

Școala londoneză, care se mândrește cu foști prim-miniștri britanici și mai mulți membri ai familiei regale, își extindea deja prezența în Asia, în special în China. Dar „oferta educațională din China a devenit foarte complexă; mai reglementată, mai controlată în ceea ce privește școlile internaționale și școlile private bilingve”, a spus el.

În august, 180 de noi elevi vor sosi la școala care oferă pensiune completă, acces la pârtiile de schi și la un teren de golf și vor plăti o taxă anuală care începe de la 8,5 milioane de yeni. Farley se așteaptă ca un număr semnificativ să fie chinezi, unde autoritățile au luat măsuri drastice împotriva eforturilor educaționale costisitoare și a afișării ostentative a bogăției. Există, de asemenea, un filon tot mai mare de naționalism în ideologia „prosperității comune” a președintelui Xi Jinping, care nu vede cu ochi buni influențele străine sau globale.

La începutul acestui an, Harrow Beijing – înființată special pentru a răspunde cererii tot mai mari din partea cetățenilor chinezi, care nu au voie să frecventeze școlile internaționale înregistrate – și-a schimbat numele după ce guvernul a interzis școlilor care se adresează elevilor chinezi să folosească nume străine și cuvinte precum „global” sau „internațional” în titlurile lor. Școala internațională Harrow din Beijing, care acceptă doar posesori de pașapoarte străine și atrage în principal expatriați, nu a fost afectată.

Până la măsurile de reprimare, numărul de înscrieri în instituțiile din China deținute la nivel local cu branduri de școli străine creștea cu peste 10% pe an, potrivit ISC Research, un furnizor de date educaționale.

Politica Covid Zero a Chinei este, de asemenea, un factor determinant, posibilitatea unor închideri prelungite și a învățării la distanță fiind încă foarte reală la mai bine de doi ani de la începutul pandemiei.

În schimb, Japonia s-a redeschis încet, menținând în același timp cel mai mic număr de morți din cauza COVID.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.