La St Jude’s, o mică școală primară a Bisericii Anglicane din sudul Londrei, cantina de mic dejun de dimineață este extrem de aglomerată. În ultimele șase săptămâni, numărul elevilor care vin să mănânce terci de ovăz, omletă și smoothie de fructe înainte de începerea zilei de școală a crescut de la 8 la 22, aproape un sfert din populația școlii din Southwark.

Familiile, afectate de criza alimentară

Familiile afectate de criza costului vieții sunt din ce în ce mai disperate, spune directorul adjunct interimar, Matt Jones. Au nevoie de ajutor pentru a-și plăti datoriile. Nu-și pot plăti nici facturile. Personalul face din ce în ce mai multe sesizări către StepChange, o organizație caritabilă de ajutorare a îndatorării, iar școala a făcut plăți pentru a ajuta familiile care nu-și permit să plătească gazul, electricitatea sau scutecele, potrivit The Guardian.

Bugetele sunt limitate, spune Jones, dar școala este hotărâtă să protejeze calitatea mesei la școală pentru copiii săi, indiferent de situație.

“Luăm atitudine. Pentru mulți dintre copiii noștri, mâncarea pe care o primesc la școala noastră ar putea fi singura masă decentă pe care o primesc în fiecare zi. Așa că trebuie să ne asigurăm că aceasta continuă,” a spus el.

Pe măsură ce inflația face ca prețul ingredientelor să crească vertiginos, furnizorii au declarat școlilor că fac tot ce pot pentru a absorbi costurile în creștere, dar la un moment dat creșterile vor trebui să fie transferate. Fără fonduri suplimentare din partea guvernului, școlile ar putea fi nevoite să opteze pentru porții mai mici sau pentru ingrediente mai ieftine.

Creșterea rapidă a costurilor este șocantă. Un manager de catering școlar din Liverpool a declarat că 5 kg de orez cu bob lung a crescut de la 6,49 lire sterline în aprilie la 8,30 lire sterline în mai, 5 kg de file de pui proaspăt au crescut de la 19,96 lire sterline la 28,53 lire sterline, iar 1,7 kg de conserve de ton în saramură au crescut de la 6,99 lire sterline la 8,07 lire sterline.

Unele școli iau în considerare posibilitatea de a majora prețul prânzurilor școlare în semestrul următor pentru cei care plătesc, dar sunt reticente în a crește povara asupra familiilor deja prinse în criza costului vieții.

Inflația își spune cuvântul

Helen Stout este directoarea școlii primare Meadowfield din Halton Moor, Leeds, unde mulți părinți se luptă deja să își hrănească copiii. Școala deservește o comunitate dezavantajată.

Mai mult de 60% dintre elevii ei sunt eligibili pentru mese gratuite, iar școala oferă micul dejun tuturor copiilor în fiecare zi, pentru a se asigura că stomacul nu este complet gol la începutul zilei. Cu toate acestea, există semne îngrijorătoare privind foametea, spune Stout. “Membrii personalului spun că elevii se înfruptă din mâncare dimineața”.

Meadowfield continuă să furnizeze pachete cu alimente pentru familiile cele mai nevoiașe cu ajutorul unei organizații de caritate numită Rethink Food, care interceptează alimentele care au depășit puțin data limită de vânzare și care sunt destinate depozitării. “Se poate mânca, este comestibilă. Vin la noi și noi o punem în saci”, a spus Stout. Personalul a îndrumat, de asemenea, părinții către o organizație de caritate numită Zarach pentru articole de bază, cum ar fi lenjerie de pat, paturi și saltele.

Școala a decis deja – cu părere de rău – să nu mai finanțeze laptele pentru cei 200 de copii din etapa cheie. “Costul a devenit astronomic”, a spus Stout, “dar decizia mă neliniștește”.

Ea este îngrozită de faptul că elevii ar putea primi prânzuri școlare mai mici, făcute cu ingrediente mai ieftine, din cauza creșterii costurilor.

“Pentru unii dintre elevii mei, știm că este singura masă caldă pe care o primesc pe zi. Nu putem să-i educăm dacă le este foame. Avem nevoie de aceste mese.”

La Meadowfield, la fel ca în multe școli, există și alte semne revelatoare că familiile se luptă cu igiena personală și aspectul copiilor. Copiii vin fără șosete, în timp ce alții poartă uniforme școlare care sunt vechi și care au fost transmise nu doar o dată, ci de la o generație la alta.

Dr. Paul Gosling, director al școlii primare comunitare Exeter Road din Devon și președinte al Asociației Naționale a Directorilor de școli (NAHT), a declarat că școala sa se străduiește să absoarbă impactul creșterii costurilor alimentelor pentru a proteja familiile.

“Ne-am abținut să creștem costul meselor pentru familiile plătitoare, deoarece va fi o altă presiune asupra lor. În acest moment, școala absoarbe costul crescut, dar nu este sustenabil”.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.