Acum o săptămână, deputații au respins un proiect care propunea ca asistentele medicale să aibă bacalaureat. Inițiatorul proiectului spunea că “nu există un motiv rațional pentru care această lege să fie respinsă”.

Școlile de asistente medicale

Acest moment readuce în discuție situația școlilor postliceale din România, unde, nu există un echilibru între nevoile societății și nevoile tinerilor care urmează astfel de școli.

Pe data de 10 mai, Camera Deputaților a respins această propunere legislativă care constă în modificarea Legii educației, ce prevedea ca absolvenții de liceu indiferent dacă au sau nu diplomă de bacalaureat să se înscrie la învățământul postliceal

“(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postlceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”.

Camera Deputaților nu este camera decizională, iar proiectul a fost înaintat către Senat. Dar Adrien Wiener, inițiator al proiectului, a apreciat atunci, pentru Hotnews.ro, că “nu există un motiv rațional pentru ca ea (inițiativa legislativă n.red.) să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”.

Acesta susținea atunci că, nu va mai încerca și a treia oară să schimbe legea după două încercări eșuate. Mai mult, acesta suținea să faptul că votul respectiv a fost în favoarea patronilor școlilor postliceale de asistente. Mai exact, în România, rețelele de școli postliceale găzduia aproximativ 40.000 de elevi, dar foarte multe instituții se aflau la originea unui scandal privind asistentele false, potrivit unui investigației edupedu.ro. 

Nevoile din sectorul postlicealelor

Conform raportului “Învățământul Post-Secundar în România”, publicat anul acesta de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), peste 50% din elevii din Învățământul Post-secundar urmmează astfel de cursuri postliceale.

Totodată, potrivit acelorași date, se pare că două treimi dintre elevi studiază calificările sanitare. Astfel, în anul 2019, în întregul învățământ post-secundar, au fost înregistrați peste 87.000 de elevi. Asta înseamnă că în școlile de asistente medicale ar fi înscriși între 40.000 și 60.000 de elevi.

Această tendință este în creștere. Conform aceluiași raport, în 2007 exista un elev în cadru învățământului postliceal și de maiștri la 20 de studenți la licență, iar în 2019, există un elev în învățământul postliceal și de maiștri la fiecare 4 studenți de licență.

Este o creștere spectaculoasă și îngrijorătoare. În jur de 20% dintre absolvenții de liceu ajung elevi la postliceală.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.