Odată cu sosirea sărbătorilor Pascale, încondeiatul ouălor încă se mai practică în sudul țării, dar, doar pe Valea Oltețului. Aici, urmașii olarilor încă încondeiează ouăle.

Meșteșugul încondeierii oălor

Încă se mai păstrează vechiul meșteșug al încondeierii ouălor, în apropiere de Balș, județul Olt. Cu un secol în urmă, zona era celebră datorită vaselor extraordinare din lut pe care le produceau olarii. Din păcate, în prezent, doar câțiva meșteri mai păstrează această tradiție.

Elevii (copiii) care reușesc să facă performanță din această meserie, renunță la scurt timp, iar dascălii muncesc aproape degeaba să-i învețe pe ucenici.

Sursa Foto: Alina Mitran

Daniela Vladu este unul dintre dascălii care îi învață pe copii meserie. Aceasta împărtășește cu elevii ce a învățat de la bunicul ei. În fiecare an, de Paște, Daniela dezvăluie tainele tainele încondeierii ouălor ca pe Valea Olteţului. Anul acesta, totul s-a întâmplat la Muzeul Județea Olt, unde elevii au participat la arta încondeierii.

Oaspeţi de seamă au fost două adolescente ucrainene, fugite împreună cu mamele şi fraţii lor din calea războiului şi găzduite la Slatina. 

Copiii fură meserie

Tehnica încondeierii ouălor nu s-a schimbat. Ceara de albine se folosește, deoarece rezistă la temperaturi mari, iar meșterii secolului XXI se ajută foarte mult și de aparatura nouă care a apărut pe poață. Culorile ouălor se prepară din ingrediente naturale, dar, acum ajută și vopselurile din comerț.

Meşterii de pe Valea Olteţului au rămas fideli vechilor modele şi în continuare folosesc doar alb, negru, galben şi roşu. Condeiul a rămas la fel: un beţigaş din lemn în vârful căruia se înconjoară o bucată generoasă de sârmă terminată cu un vârf ascuţit.

Copiii fură meserie de la Daniela Vadu, care, la rându ei, a furat meserie de la cine apuca din sat, deoarece aceasta era treabă de bărbat, iar bunicul său nu voia să se abată de la această regulă.

„Fac asta de foarte mică. Eu am învăţat să încondeiez de la bunicul meu, nu de la domnul Tudor Diaconeasa (n. r. – un vestit olar, considerat de asemenea cel mai mare meşter încondeietor de pe Valea Olteţului). Domnul Tudor Diaconeasa a fost naşul de cununie al bunicului meu care se numea Vladu Nicolae. Cei doi au fost menţionaţi într-o carte scrisă de medicul Zahacinschi, pe care am găsit-o eu în casă. De Paşte mergeam la biserică, se făcea pomană în curtea bisericii, şi toată lumea venea cu pomană. Marea majoritate veneau pentru ouăle alea încondeiate. Încondeiau şi împărţeau. Ei le făceau pline, dar nu rezistau foarte mult pentru că se spărgeau“, a povestit Daniela Vladu, pentru Adevărul.

Așadar, cei mici duc mai departe această tradiție care datează de zeci de ani, dar, care, din păcate, va dispărea cu timpul din cauză că cei mici nu mai sunt atât de interesați de această meserie.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.