Fondatorul American Alternative School, Ovidiu Atanasiu, spune că tinerii sunt responsabili de propria învățare, iar educația este uniformizată, chiar dacă elevii sunt diferiți.

American Alternative School (AmSchool)

Ovidiu spune că nu i-a trecut niciodată prin cap să înființeze o școală. Dar, recunoaște că planetele s-au aliniat atunci când lucra la Succes Academy, care este un program de dezvoltare personală, de leadership și antreprenoriat pentru adolescenții de la 11 și până la 19 ani pe care îl fondase tot el, potrivit wall-street.ro.

„Primele semnale au venit de la tineri și au venit imediat. Ei când veneau la Succes Academy spuneau nu că la școala, că ne pasă de ei, că lucrăm subiecte care nu sunt prinse în programa scoalara și care le sunt utile în viața de zi cu zi. Și ei ne-au zis cumva de ce nu faceți o școala? În prima parte când am auzit, am zis stop joc, nu. Ce facem noi e dezvoltare personală, școală e ceva mai greu”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Ovidiu Atanasiu, fondator al AmSchool.

Mai târziu, acesta urma să își schimbe părerea și a început să gândească realist ce fel de școală ar putea face și cum ar putea face. Acesta nu și-a dorit o instituție tipic românească, astfel că, a contactat mai mulți parteneri internaționali, pentru a aduce standarde de înaltă calitate.

Într-un final, a ales un parteneriat cu Mizzou Academy, un sistem de educație dezvoltat în cadrul University of Missouri de către College of Education pentru copii de la nivel de grădiniță și până la clasa a XII-a.

“I-am mai întrebat pe copii și ce nu le place la școala lor pentru că îmi dau seama că eu chiar am fost într-o bulă și nu am văzut niciodată probleme reale din sistem. Și apoi am zis să vedem și care sunt lucrurile pe care și le-ar dori părinții de la o școala și am făcut cu tinerii, recunosc aici că au fost doar adolescenții cu care am lucrat, niște chestionare și întâlniri în care i-am întrebat ce ar vrea de la o școală” povestește Ovidiu.

AmSchool, școală gimnazială și liceu cu programă americană

Astfel, a apărut AmSchool, care este o școală gimnazială și liceu cu programă americană. Nu au noțiunea de meditații sau after school. Elevii sunt evaluați de tutori, nu profesori, iar aceștia sunt testați permanent, nu doar la teste, așa cum fac majoritatea școlilor.

Un curs e împărțit în 10 lecții, cu mai multe subpuncte, cu o durată de un semestru.

„La finalul fiecărei lecții ai fie quiz-uri care pot și destul de simple, dar suficiente încât să vezi dacă ai înțeles lecția respectivă. Există teme și examene. E un examen de mijloc de semestru, care se da după ce elevii parcurg lecția 5. Și există un examen final. Notarea se întâmplă continuu, copiii sunt notați pe fiecare temă, fiecare quiz, fiecare examen de mijloc cu puncte”, a mai precizat Ovidiu Atanasiu.

Ceea ce este foarte diferit la această școală este faptul că nu se folosește termenul de profesor, ci de tutore. Scopul unui tutore este de a-l îndrum pe elev, de a-l cunoaște și de a învăța care sunt plusurile și minusurile unui copil.

Dacă un copil ia o notă mică, acestuia i se acordă șansa să și-o modifice, prin rezolvarea unui alt test care presupune revenirea la exercițiile nerezolvate în testul anterior, cu notă mică.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.