Nemții pregătesc Școala Viitorului. Autoritățile vor să pună accent pe dezvoltarea abilităților de viață pentru elevi și folosirea instrumentelor digitale.
Conform unui studiu, directorii de școli din Germania așa ar dori să arate țara instituțiile pe care le conduc. Germania se numără printre țările cu cele mai bune performanțe la PISA 2018.
Analiza din Germania
Potrivit analizei, directorii de școală din Germania sunt nemulțumiți de faptul că timpul lor se îndreaptă mai mult către lucrurile administrative și au prea puțin timp să își dedice atenția asupra dezvoltării elevilor, respectiv a școlilor. Iar de aici, rezultă un grad mare de nemulțumire față de activitatea lor (72% dintre participanții la sondaj).
Potrivit aspirațiilor lor, reorganizarea masivă a programului școlar ar fi o soluție, deoarece elevii pot trece mai mult timp împreună cu familia și mai puțin timp învățând. Asta ar însemna să pună mai puțin accent pe materii individuale și mai mult accent pe predare interdisciplinare, dar și pe subiecte pe care le consideră foarte importante.
Lucrurile importante în educație
Conform studiului, preocupările imediate, legate de activitatea curentă, sunt legate de lucruri administrative:
- asigurarea echipamentelor digitale
- renovări
- recrutarea de personal
Acestea sunt menționate de un număr substanțial dintre directori – între 50% și 70% dintre respondenți.
80-90% marchează chestiuni ce țin de cultura educațională, la care, directorii spun că nu au timp să se gândească.
- Aproape toți participanții (93%) consideră că abilitățile de viață trebuie să ocupe un rol mai important în activitățile la clasă.
- La fel, aproape toți participanții menționează drept aspecte importante pentru pregătirea elevilor: educația digitală (92%), nutriția (90%), democrația (88%).
- Aproape toți respondenții (97%) spun că școala nu trebuie să fie doar o instituție de învățământ, ci un loc al oportunităților egale pentru elevi.
Ceea ce este și mai deosebit este interesul directorilor pentru digitalizarea procesului de învățământ, în contextul în care Germania a întâmpinat foarte multe probele în pandemie, în ceea ce privește resursele privind școala online.