O școală din Popești, județul Vrancea, care a fost construită în 1892, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din țară, iar în ciuda faptului că a trecut prin 2 războaie mondiale, ea a primit abia acum o renovare completă. Acest lucru fiind realizat cu ajutorul asociației Bookland.

Clădirea a fost construită înainte de reforma învățământului, dată atunci de Spiru Haret, și a fost dată spre folosire în anul 1892. Deși clădirea era atât de veche, personalul școlii a confirmat că aceasta nu a primit niciun fel de renovare cu excepția unor mici reparații din când în când.

În România astfel de cazuri sunt mai frecvente decât multe persoane cred, infrastructura școlilor, mai ales din mediul rural, lasă de dorit, mai multe neavând nici măcar laboratoare pentru desfășurarea orelor exacte.

Spital de campanie

Pe vremea primului război mondial a fost spital de campanie pentru soldații germani, pe vremea aceea ajunși în teritoriul româniei. Ionuț Bercaru, directorul școlii și fost profesor de istorie în capitală, pe care a părăsit-o din cauza aglomerației, este fericit că poate face o schimbare, și se zbate pentru viitorul elevilor lui care spre bucuria lui sunt foarte interesați de istoria războaielor care s-au desfășurat pe teritoriul bătrânei școli.

Renovarea

Au fost renovate 7 clase de curs, printre care și sala de sport împreună cu grădinița din curtea școlii. Totul a fost schimbat și modernizat. Sobele din clase au fost înlocuite cu calorifere, mobilierul antic a fost înlocuit, etc. Întregul proces a durat 4 luni, iar totul a fost realizat cu ajutorul asociației Bookland, organizație ce în prezent a renovat 37 de instituții de învățământ și care plănuiește să mai adauge 27 pe parcusul anului acesta.

De asemenea mai trebuie adăugat faptul că, deși această mișcare este o binecuvântare pentru infrastructura precară a României, și statul ar trebui să ia măsuri asemănătoare.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.