Informația conform căreia într-o școală din București elevele care se vopsesc sunt exmatriculate, însă celor care consumă droguri doar li se scade nota la purtare a iscat reacții grave.

După ce informația a fost lansată în spațiul public, Inspectoratul Școlar a trimis o echipă pentru a ancheta ceea ce se întâmplă în respectiva unitate școlară. Dacă se va dovedi că Asociația Elevilor, cea care a și făcut anunțul, are dreptate, atunci conducerea școlii va fi demisă.

Sorin Cîmpeanu: E un lucru foarte grav

Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut o reacție în acest sens. El a declarat că nicio instituție nu poate introduce prevederi limitative încălcând drepturile fundamentale.

„Am înţeles că acolo se prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deţinere de arme de foc, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Dacă se confirmă, este foarte grav. Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti are o acţiune de control pentru a vedea în ce măsură regulamentul şcolii 194 respectă cadrul legal. Nu poţi să introduci prevederi limitative limitând drepturile fundamentale. Aşteptăm răspunsul de la minister”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De unde a început totul

Zilele trecute, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) a criticat regulamentul Școlii 194 din Capitală. Conform acestora, profesorii scad nota la purtare pentru posesie de arme şi droguri, dar exmatriculează un elev care şi-a vopsit părul sau unghiile.

Școala care exmatriculează elevele care își vopsesc părul/ Ministrul Cîmpeanu, reacție dură: Este grav!
Foto: mecc.gov.md

În regulamentul unității școlare, scrie clar că ținuta vestimentară și capilară a elevilor trebuie să fie îngrijită. Mai exact, părul trebuie să fie tuns scurt sau lung, dar legat și pieptănat. Școala nu admite ca elevii să își vopsească părul.

Astfel, în regulamentul respectiv scrie că elevii vor purta uniforma şcolară realizată după un proiect al unităţii de învăţământ.

„Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”, scrie în regulamentul școlii.

Reguli de neînțeles la o școală din București

În schimb, elevul care deţine sau consumă droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi participă la jocuri de noroc se iau următoarele măsuri:

La ciclul primar:

Prima abatere: observaţie

Prima recidivă: 1 calificativ scăzut

A doua recidivă: 2 calificative scăzute

La ciclul gimnazial:

Prima abatere: observaţie

Prima recidivă: 1 punct scăzut la nota la purtare. Repetă: 3 puncte.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.