Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț extrem de important. Sistemul de educație se schimbă din temelii, începând cu anul școlar 2022-2023.
Oficialul a anunțat, astăzi, că nu vor mai exista mediile semestriale. De asemenea, tezele semestriale nu vor mai fi obligatorie. Ministrul Educației a anunțat că va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar.
Cum vor fi notați elevii
„Profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Spre exemplu, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Oficialul a adăugat că mâine, 31.05.2022, urmează să fie emis un ordin de ministru privind modificările Regulamentului-cadru de organizate și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Schimbări mari în sistemul de învățământ
Ministrul Educației mai spune că fiecare profesor trebuie să își facă propria strategie. Dascălii trebuie să știe că au un curriculum construit pe unități de învățare și să facă evaluarea ritmică. Specialiștii din Educație solicită un număr minim de note. Cîmpeanu dezvăluie că s-a pus în discuție și renunțarea la acest prag al numărului minim de note, însă s-a ajuns la concluzia că nu este cea mai bună variantă.
Oficialul precizează că deciziile și concluziile sunt adoptate pe baze științifice. De asemenea, se vor lua mai multe măsuri importante în învățământ, cum ar fi:
-începând din acest an, școlile pot folosi numai catalogul electronic, însă acesta trebuie să fie tipărit și arhivat
-profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după ce teza a fost eliminată
Elevii trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Directorii de școli pot fi chemați la muncă în timpul concediului lor de odihnă „pentru interese urgente” de către inspectorii școlari generali, prevederea nu exista până acum în ROFUIP, ci doar în Codul Muncii, conform Edupedu.ro.