Se fac schimbări importante în sistemul educațional românesc. Vechile table vor fi înlocuite, conform unui ordin de ministru.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, școlile vor fi dotate cu table inteligente. Profesorii vor putea scrie pe tablele interactive la fel de ușor cum scriu pe cele clasice, folosind creta. Însă specialiștii din educație sunt de părere că nu este totul atât de ușor.

Digitalizarea, un domeniu complicat în România

Nu doar în sistemul de învățământ, ci în absolut orice domeniu, România stă prost la capitolul digitalizare. De asemenea, mulți profesori sunt mai în vârstă și nu știu să folosească tehnologia de ultimă oră. Asta s-a dovedit și în ultimii ani, când, din cauza pandemiei, dascălii au trebuit să predea online. Conform unor statistici, mai puțin de jumătate dintre profesorii din România au fost pregătiți pentru predarea online.

Cu ajutorul programului CRED, finanțat cu 42 de milioane de euro, în perioada mai-iulie-august 2021, au fost formați doar 4.815 profesori.

Elena Lotrean, fondatoarea școlii Română-Finlandeze ERI din Sibiu, a făcut o declarație dură. Conform acesteia, încă sunt profesori care nu se descurcă la digitalizare. De aceea, ori ar trebui ca dascălii să învețe, ori să cedeze locul altor profesori.

Ministrul Educației trebuie să formeze profesori

„Știu că prin programul CRED au fost formați zeci de mii de profesori. Suficienți nu vor fi prea curând, dar cred că este și de datoria ministerului Educației, cât și a profesorilor să caute să se formeze, astfel încât să-și facă munca așa cum trebuie”, a punctat Elena Lotrean, pentru Ziare.com.

Este important ca profesorii să nu se mai uite în trecut și să ne adapteze noilor condiții de lucru. Ei trebuie să învețe pur și simplu să folosească și să maximizeze resursele tehnologice pe care le au.

Avantajul tablelor interactive este că ceea ce se predă în sala de clasă se poate transfera instantaneu pe telefoane sau laptopuri pe care le utilizează elevii. Trebuie să se țină totuși cont de faptul că va fi o schimbare uriașă în școlile din România.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.