Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, promite că va lua măsuri pentru a stimula tinerii să vină să lucreze în sistemul de învățământ. România se confruntă cu o lipsă acută de educatori, învățători și profesori tocmai din cauză că salariile sunt extrem de mici.

În acest sens, ministrul s-a gândit la o soluție. Acesta va încerca să atragă tinere cadre didactice majorând salariile profesorilor debutanți.

Ce salariu ar putea avea un profesor debutant în România

Conform oficialului, profesorii debutanți ar urma să primească salariul mediu pe economie încă din prima lună în care se vor pune la catedră. Potrivit Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei în luna martie, adică cu 342 de lei mai mare comparativ cu luna februarie. Așadar, câștigul salarial mediu net s-a situat undeva la 3.937 de lei.

În acest context, dacă măsura propusă de Sorin Cîmpeanu va intra în vigoare, atunci un profesor debutant ar putea primi un salariu de 4.000 de lei. Oficialii din conducerea Ministerului de Educație speră că se va rezolva o parte din deficitul de personal, dacă salariile profesorilor debutanți vor crește. Cea mai mare lipsă de personal se regăsește, în special, în mediul rural.

Schimbări radicale! Bani mai mulți la salariu pentru profesorii debutanți. Despre ce sumă este vorba

„Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (…) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu declară una și face alta

Oficialul spune că țara va avea profesori pregătiți numai în momentul în care va reuși să le ofere prestigiul profesiei de dascăl. Sorin Cîmpeanu a oferit aceste declarații pompoase, însă în același timp, sindicatele din Educație acuză că, în ciuda protestelor, au fost total ignorate de oficiali.

Astfel, acestea acuză oficialii din Ministerul Educației că, deși au protestat în fața Guvernului în urmă cu două săptămâni, oficialii au refuzat dialogul. De aceea, angajații din învățământ acuză cu proteste majore la începutul anului școlar.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.