Bineînțeles că aceste obiceiuri “străvechi” încă se mai practică în școlile din România. Încă se strâng bani în 2022 de cadouri scumpe pentru profesori.

„Obiceiul nu s-ar păstra dacă profesorii n-ar accepta cadourile”

„Obiceiul nu s-ar păstra dacă profesorii n-ar accepta cadourile”, spune, pe bună dreptate, o mămică. Aceștia sunt singurii vinovați.

În curând, toți liceeni vor cânta „Gaudeamus igitur”, deoarece termină liceul. Dar, ca la fiecare sfârșit de an/semestru, etc., profesorii primesc cadouri. De curând, o mămică s-a plâns publicației bihoreanul, că părinții continuă să le cumpere profesorilor la final de liceu cadour scumpe și extravagante. Spre exemplu, în clasa unde învață fiul ei, elev la Colegiul Național Mihai Eminescu, fiecare părinte a plătit câte 250 lei pentru cadouri.

„Nu este o problemă de bani, dar pur și simplu nu înțeleg motivul”, zice femeia. Iar când s-a opus, băiatul a simțit consecințele.

Părinții sunt vinovați

În loc să se bucure că micuții termină liceul, din contră, este un motiv de stres pentru părinți, deoarece trebuie să scoată bani din buzunar. Pe lângă albume foto, ținute, meniuri extravagante, profesorii nu sunt scoși nici ei din schemă. Este un obicei vechi, care merge din generație în generație, din păcate. Profesorii au salariu, nu trebuie să le fie elevii recunoscători pentru că îi educă. Asta este meseria lor!

Mama despre care vorbeam mai sus are copilul elev în clasa a XII-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea. Aceasta s-a plâns publicației citate despre obiceiurile costisitoare.

„În ultima ședință cu părinții s-a discutat despre organizarea festivităților de final. După ce a plecat diriginta din clasă, părinții au deschis subiectul cadourilor pentru profesori”, a povestit femeia.

Femeia mărturisește că se aștepta ca aceste discuții să fie despre cadouri pur simbolice, un buchet de flori, spre exemplu.

„Mă așteptam să cumpărăm cadouri simbolice, precum un buchet de flori. În schimb, s-a discutat despre bijuterii și cadouri scumpe, de sute de lei. Am rămas șocată”, spune aceasta.

7.000 de lei pentru cadourile profesorilor

Se pare că unul dintre părinți a propus ca driginta să primească un cadou de 700 de lei, iar profesorii care predau materii de BAC, cadouri de 400 – 500 lei și restul, cadouri mai ieftine.

„S-a propus ca fiecare dintre cei 28 de elevi să plătească 250 lei, adică să adunăm 7.000 lei, numai pentru cadourile celor 12 profesori, câți au în total la clasă”, mai spune mămica.

De asemenea, se pare că banii care rămân necheltuiți să fie folosiți pentru a achita meniurile profesorilor la banchetul de absolvire.

„Le-am spus că mi se pare absurd și nu înțeleg de ce trebuie să cumpărăm cadouri atât de scumpe. Profesorii au salarii, pe lângă asta mai dau meditații, și chiar nu pricep ce datorie avem noi față de ei. Nimeni nu s-a exprimat că ar fi de-acord cu mine”, mai spune femeia.

Mămica a reclamat situația

Imediat după discuțiile din ședință, se pare că mămica a reclamat situația chiar la inspectorul școlar general, Horea Abrudan. Acesta i-a transmis directoarei, Livia Muntean, să le spună că nu au dreptul să primească niciun cadou de la elevi.

„Urmarea a fost că diriginta a anunțat pe grupul clasei să nu se strângă bani pentru cadouri, iar băiatul meu a fost umilit în ultimul hal de colegi, care au știut de la părinți că eu am fost împotrivă. I-au spus că e sărac, că nu ne permitem nici măcar atâta. Ca să nu mai fie victima bullying-ului, i-am dat banii și i-a dus odraslei casierei clasei”, spune femeia.

Astfel, chiar dacă avertismentul a venit direct del a Inspectorat, părinții nu au fost descurajați. Dimpotrivă, chiar l-au făcut “trădător” pe băiat.

Mama a insistat să povestească faptul că nu cei 250 de lei erau o problemă, ci gestul în sine. Și are dreptate. De ce să faceți cadouri omului care își face treaba? E ca și cum i-ai face un cadou casieriței de la Mega Image pentru că te servește. Nu are logică deloc!

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.