O nouă propunere legislativă venită din partea Senatului pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Salariile acestora s-ar putea majora. 

Propunere legislativă pentru majorarea salariilor din învățământul preuniversitar

Propunerea legislativă trebuie să treacă mai întâi de Parlament. Momentan aceasta se află în Senat. Dacă va trece de votul Parlamentului, salariile de bază de încadrare ale personalului didactic de predare, a celui auxiliar, de conducere, îndrumare și control din unitățile de învățământ preuniversitar, vor crește.

Salarii de 4.629 de lei

Inițiatorii propunerii explică faptul că salariile ar trebui stabilite la nivelul cuantumului coșului minin de consum, adică, în momentul de față, la suma de 4.629 de lei. Acum, nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat este de 2.550 lei. De aici, rezultă că nivelul coeficientului aferent celui mai mic salariu de bază ar trebui să fie stabilit la 1,82.

Conform propunerii legislative, salariul de încadrare pentru un profesor în funcție de nivelul studiilor și a gradului didactic va începe de la 4.718 lei și va ajunge până la 6.273 lei. Majorarea ar trebui să se aplice începând cu anul școlar 2022-2023.

Ce salarii au profesorii români

La începutul acestui an, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 8%. Dar, bineînțele că acest lucru nu s-a întâmplat. Nemulțumiți, profesorii au intrat în grevă prin care avertizau că nu vor mai merge la muncă. Ministrul Educației a anunțat, la începutul anului, după greva profesorilor, că ar putea urma o nouă rundă de negocieri în care salariile dascălilor ar fi putut fi discutate. Momentan nu s-a întâmplat nici acest lucru.

Un profesor cu are studii superioare, grad didactic I, primește un salariu brut de 4.372 de lei. Cei care au gradul didactic II primesc un salariu brut de 4.235 de lei. Profesorul care are gradul didactic definitiv primește un salariu de 4.144 de lei, iar profesorul debutant este plătit cu 4.098 lei.

Mari diferențe nu există între salariile profesorilor.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.