Angajatorii cer candidaților doar liceul pentru a putea lucra ca ceasornicari, bucătari sau mecanici auto tineri. Salariile încep de la 1.000 de euro.

Salarii de 1.000 de euro pentru șomerii care au doar liceul terminat

Mai multe companii din România., dar și din străinătate sunt în căutare de ceasornicari, bucătari, mecanici auto dornici de muncă.

Elevii vor putea face practică la laboratorul de ceasornicărie zilnic. Celebrele companii de lux din Elveția vor să îi învețe și să îi instruiască pe elevii români că această meserie reprezintă un viitor mai bun. Singurul test pe care trebuie să-l treacă este cel al îndemânării după ce termină clasa a opta.

“Trebuie să fie copii care poate au cochetat cu repararea bicicletei sau cu demontarea unui calculator să coasă sau să facă goblen,” spune Mihai Ceciu, atelier ceasuri de lux.

Sunt căutați mii de meseriași

Piața muncii are un deficit de mii de meseriași. Bineînțeles că salariil sunt din ce în ce mai bune și mai atractive. Spre exemplu, un elev care de-abia a terminat liceul primește garantat de la 1.000 de euro în sus.

Tot ce trebuie să facă elevii este să se înscrie la un liceu în sistem dual. Toți cei care optează pentru învățământul dual, vor încheia un contract cu statul în primul an, dar și cu companii care le garantează o bursă de studii de cel puțin 400 de lei. Apoi, aceștia vor face practică în ompanii naționale sau internaționale, iar la finalul studiilor vor obține un job bine plătit.

Maria este o elevă pasionată de mașini care studiază la un liceu tehnic. La finalizarea studiilor, diploma ei va fi recunoscută la nivel european. Visul acesteia este să aibă propriul service auto cu angajați, spune aceasta pentru observatornews.

În România, aceste meserii de bază aproape că nu mai există. Elevii și studenții sunt interesați mai mult de multinaționale și corporații de unde nu prea au multe de câștigat în afară de stres și bani puțini. În anul școlar 2020-2021, în jur de zece mii de elevi au optat pentru învățământul profesional.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.