Când soldații ruși mascați au răscolit casa Ninei din nord-estul Ucrainei la ora 6 dimineața într-o zi de la sfârșitul lunii aprilie, nu căutau arme, ci manualele ei de ucraineană.

Directoare de școală, văzută ca un inamic

Trupele i-au amenințat familia, dar femeia de 48 de ani a declarat pentru CNN că știa că pentru ea au venit. În calitate de director de școală, ea crede că au văzut-o ca pe un inamic.

“Căutau peste tot, chiar și în canalizare și în toaleta exterioară”, a explicat ea. “Au găsit manuale școlare și caiete de meditații pentru limba ucraineană”.

Nina nu este singură. Oficialii ucraineni spun că educatorii din zonele din țară recent ocupate de Rusia au raportat tot mai multe cazuri de intimidare, amenințări și presiuni pentru a adapta programele școlare la retorica pro-rusă.

Pe măsură ce războiul se desfășoară în Ucraina, educația a devenit o victimă a conflictului – și un potențial câmp de luptă în lupta pentru controlul țării.

Înainte ca trupele rusești să invadeze țara la 24 februarie, aproximativ 4,23 milioane de elevi erau înscriși în școlile din întreaga țară, potrivit datelor compilate de Institutul de Analiză Educațională din Ucraina, o agenție de stat.

Acum, milioane de copii de vârstă școlară au fost strămutați în interiorul țării sau au fost forțați să fugă în străinătate împreună cu familiile lor. După ce i-au percheziționat casa, Nina a spus că soldații – care au obligat-o să vorbească în rusă, i-au dat un minut să se îmbrace și să meargă la școală.

Odată ajunși, i s-a ordonat să predea manualele de istorie și a fost chestionată cu privire la programa școlară. “Au venit cu cerințe, dar vorbeau foarte politicos”, și-a amintit educatoarea. “Au luat un laptop din seif – nici măcar nu era al meu, era laptopul unui profesor de învățământ primar – și două cărți de istorie pentru clasa a opta”.

Ea a spus că răpitorii ei i-au pus o glugă neagră pe cap înainte de a o urca într-un vehicul și de a o duce într-o altă locație, unde interogatoriul a continuat.

“M-au întrebat despre atitudinea mea față de “operațiunea militară”, m-au acuzat că sunt prea patriotă, prea naționalistă”, a spus ea. “M-au întrebat de ce folosesc limba ucraineană … de ce merg la biserica ucraineană”.

Nina a spus că ei voiau ca ea să redeschidă școala și să se asigure că toți copiii se întorc, dar ea a susținut că nu era sigur pentru elevi sau profesori.

“Nu știu cât timp m-au ținut, nu simțeam timpul, stăteam cu o glugă neagră, mi-au dat-o jos doar în timpul interogatoriului”, a continuat Nina.

În cele din urmă a fost eliberată – dar nu înainte ca răpitorii ei să “sublinieze că știu despre fiul meu și mi-au amintit că am o fiică”, a spus ea, adăugând: “Am considerat că este o amenințare”. Câteva zile mai târziu – temându-se că trupele rusești se vor întoarce – Nina și familia ei au fugit.

elevi ucraina
Sursa Foto – Pixabay

„Rusificarea” sistemului de învățământ

Experiența Ninei nu este un incident izolat. Rapoartele privind amenințările la adresa educatorilor din regiunile recent ocupate au crescut constant pe măsură ce conflictul s-a intensificat.

O profesoară a declarat pentru CNN că trupele rusești au abordat-o pe directoarea școlii și “i-au ordonat să predea toate manualele școlare de limbă și istorie ucraineană, dar directoarea a refuzat. Poziția ei era atât de strictă încât cumva nu au exercitat alte presiuni … Au plecat cu mâna goală”.

Unii profesori au reușit să reia cursurile pentru elevi online, folosind săli de clasă virtuale similare cu cele înființate în timpul pandemiei de coronavirus. Dar pentru alții, lecțiile s-au oprit, deoarece serviciile de internet sunt întrerupte, iar școlile din apropierea luptelor au fost nevoite să-și închidă ușile.

Cel puțin 1.570 de instituții de învățământ au fost distruse sau avariate de bombardamente de la începutul invaziei Rusiei, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, în discursul său de noapte din 2 mai. Afirmațiile președintelui nu au fost verificate independent de CNN.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat o bombă asupra unei școli din regiunea Luhansk pe 7 mai, unde se adăposteau 90 de persoane. Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk, a declarat că acea clădire a fost distrusă în urma atacului. Se spune că 60 de persoane au murit.

Ombudsmanul pentru educație al țării, Serhii Horbachov, a declarat pentru CNN că guvernul a primit din februarie peste 100 de rapoarte și apeluri de ajutor din partea profesorilor, părinților și elevilor din regiunile ocupate.

“Angajații instituțiilor de învățământ care au rămas în timpul ocupației își riscă propria viață și sănătatea și sunt supuși la constrângere, violență și presiuni”, a declarat Horbachov.

“Sunt cunoscute cazuri de răpire a șefilor autorităților educaționale și a directorilor de școli. Profesorii sunt forțați să coopereze și să lucreze în școli sub amenințări,” a adăugat el.

Așadar, rușii se pare că își doresc ca școlile din Ucraina să fie “rusificate” pentru a prelua controlul începând de aici și de a educa copiii de mici cu privire la țara vecină, Rusia.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.