O petiție pentru demiterea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, și retragerea proiectelor legii Educației s-a răspândit rapid în mediul online. Se pare că românii nu sunt mulțumiți deloc de oficialul din Guvernul Ciucă. 

Campania semnată de „Uniți pentru Educație” de pe platforma Declic a strâns într-o oră de la inițiere peste 1.000 de semnături. Pe 29 august, la ora 14:00, această petiție avea deja 28.000 de semnături. Inițiatorii petiției consideră că președintele Klaus Iohannis ar trebui să îl demită pe ministrul Educației cât mai curând.  

Petiție uriașă pentru demiterea ministrului Educației

Motive sunt multe, spun inițiatorii, în special faptul că proiectele de legi ale Educației sunt total lipsite de viziune, de coerență și că au fost elaborate fără consultarea experților în educație din marile universități românești. 

„Retragerea acestor proiecte de lege trebuie să se întâmple de îndată, pentru că ele conțin o serie de prevederi grave, de natură să întoarcă sistemul românesc de învățământ în vremuri de tristă amintire”, spun inițiatorii petiției.

Proiectele legilor Educației, o sursă de discriminare și suferință

În opinia acestora, dacă proiectele de legi vor fi adoptate și aplicate, acestea vor fi o sursă importantă de inegalități de discriminare și de suferință în societate. Aceștia susțin că proiectele nu sunt animate de interesul superior al copilului și de preocuparea pentru crearea unei societăți mai drepte și mai echitabile. Dimpotrivă, aceste petiții încurajează ruperea sistemului școlar între cei privilegiați și restul societății condamnate la sărăcie și excluziune. 

Inițiatorii petiției prezintă 10 argumente pentru care solicită retragerea proiectelor de lege și demiterea urgentă a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. 

Românii nu îl mai vor pe Cîmpeanu în fruntea Ministerului Educației. Petiție cu zeci de mii de semnături
Sursa Foto – Wikipedia

În opinia acestora, durata consultărilor a fost disprețuitor de scurtă și nu au permis un dialog social și profesional în jurul acestor proiecte.  

De ce nu îl mai vor românii la conducerea Educației pe Cîmpeanu

„Consultările s-au făcut în medii controlate, politizate, cu parteneri agreați de ministru, din care au fost excluse opiniile critice la adresa proiectelor. Atunci când ele au fost totuși exprimate, au fost tratate cu ironie, aroganță și dispreț de către ministru, umilind partenerii de dialog social”, au mai spus inițiatorii.  

Mai mult, în opinia acestora, proiectele de legi sunt un grav atentat la integritatea academică, fiindcă creează veritabile scuturi de protecție pentru fraudatori și plagiatori.  

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.