Potrivit unui proiect OUG pus în dezbatere de Guvernul României, elevii ucraineni ar urma să se poată înscrie în clasa a IX-a, fără a susține Evaluarea Națională.

Elevii ucraineni se pot înscrie fără Evaluarea Națională

Elevii ucraineni care s-au înscris în sistemul de învățământ românesc, vor putea să se înscrie în clasa a IX-a, pentru următorii doi ani, fără să susțină Evaluarea Națională. Proiectul este pus în dezbatere, și, potrivit acestuia, copiii se pot înscrie pe locuri speciale.

Proiectul de OUG arată la Art. II

“(1) Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, cetățenii ucraineni cu statut de elev în sistemul național de învățământ românesc au dreptul să se înscrie în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgență”.

Conform documentului, se ia în considerare faptul că în România dreptul la învățătură este obligatoriu prin învățământul general și reprezintă un drept fundamental din Constituția României. Astfel, toți copiii ucraineni care s-au înscris au dobândit acest drept al statului de elev din România.

Copiii refugiați se bucură de școală în România

La Constanța mai mulți elevi refugiați se bucură din nou de școală, în liniște și pace. O școală gimanzială a primit copiii care doreau să învețe limba română și nu numai.

„Eu mă numesc Valeria. Am zece ani”, spune o fetiţă care a învățat primele ei cuvinte în limba română.

Elevii sunt dornici să învețe în liniște și pace, fără război, fără debandadă și fără teamă că rușii ar putea invada țara lor natală.

CITEȘTE ÎNTREG ARTICOLUL AICI – Copiii refugiați din Ucraina se bucură de școală în România – Unii vor să învețe limba noastră

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.