România o să suspende din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare a fost susținută de un reprezentant al Ministerului cercetării, inovării și digitalizării (MCID) în timpul zilei de miercuri, a anunțat ministerul într-un comunicat. Conform oficialului România nu a mai achitat de anul trecut cotizația la IUCN, institut înființat în 1956 în apropiere de Moscova, unde România participa la toate formele de activități.

Ce știm despre situație?

Libertatea a scris, în mai a.c., despre activitățile cercetătorilor români la institutul de cercetări nucleare rus, la care cotizația României “pe ultimii 5 ani a ajuns la 17 milioane de dolari”. Ziarul cita MCID ce a explicat, atunci, de ce România nu a luat încă o decizie referitoare la oprirea legăturilor, după declanșarea invaziei în Ucraina:

„Analiza implicaţiilor din punctul de vedere al intereselor noastre și impactul suspendării calității de stat membru a României la IUCN Dubna cu toate consecințele sale în plan științific, economic, financiar, dar și al resurselor umane este un proces aflat în derulare, ce necesită timp și mai multe informaţii (…)”.

Conform comunicatului MCID, “ca urmare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, autoritatea de stat pentru cercetare și responsabilă pentru coordonarea cooperării României cu IUCN, a decis suspendarea evenimentelor comune IUCN-RO și întreruperea participării la acțiuni organizate de IUCN (conferințe, ateliere de lucru, seminarii, etc) care implică autorități și instituții publice.

Ministerul a adăugat că “se suspendă totodată președinția asigurată de România a Comitetului Reprezentanților Împuterniciți și deplasările pe termen scurt (vizitele de lucru de maxim 30 de zile) ale personalului din România la IUCN și reciproc. Sunt inițiate, totodată, demersurile de rechemare ale angajaților români detașați în prezent la IUCN. MCID a decis și suspendarea organizării de noi apeluri pentru granturi și proiecte comune cu IUCN, dar și suspendarea încheierii de noi contracte economice cu IUCN finanțate din cotizația României (pe baza acordurilor de colaborare dintre laboratoarele IUCN și instituțiile din România).”

În declarat, ministrul cercetării, Sebastian Burduja, este citat vorbind despre ‘toleranță zero față de orice demers de colaborare cu Federația Rusă, în domeniile aflate în coordonarea ministerului”.

Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară (JINR) din Dubna, cu ce se ocupă?

Conform unei prezentări de pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, IUCN, institut situat în Dubna, regiunea Moscova (120 km nord de Moscova):

Este un centru de cercetare internaţional pentru ştiinţele nucleare.

  • A fost stabilit prin Convenţia semnată la 26 martie 1956 la Moscova de către statele fondatoare, cu scopul de a uni potenţialul lor ştiinţific şi materiale pentru a studia proprietăţile fundamentale ale materiei.
  • Optsprezece state sunt membre: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Bulgaria, Republica Cuba, Republica Cehă, Georgia, Republica Kazahstan, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Moldova, Mongolia, Republica Polonia, România, Federaşia Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Republica Uzbekistan , Republica Socialistă Vietnam.
  • România participă, pe baza semnarii Cartei JINR (ratificată de România prin Legea 49/1994), în toate formele de activităţi, de la cercetarea fundamentală în domeniul fizicii nucleare, particule elementare şi materie condensată pana la fizica aplicata şi a dezvoltare tehnologica.
  • Principalele domenii de activitate JINR sunt studii teoretice şi experimentale în domeniul de fizica particulelor elementare, fizica nucleară şi fizica materiei condensate. Programul de cercetare de JINR vizează Obţinerea unor rezultate ştiinţifice importante.
  • Institutul are opt laboratoare, fiecare fiind comparabilă cu un institut mare ca amploare şi ca scop al investigaşiilor efectuate: Laboratorul de Fizica Teoretica Bogoliubov, Laboratorul Veksler-Baldin de Energii înalte, Laboratorul de Fizica Particulelor, Laboratorul de probleme nucleare Dzhelepov, Flerov Laboratorul de reacţiile nucleare, Laboratorul de Fizica neutronilor  Frank, Laboratorul de Tehnologia Informaşiei şi Laboratorul de Biologie radiaşiilor.

Sursa informațiilor aici.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.