„Programul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Republica Cuba” a fost semnat luni de ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul cubanez al Învățământului Superior, Jose Ramon Saborido Loidi, aflat în vizită în România împreună cu o delegație formată din 12 rectori ai unor universități din Cuba. Într-un raport al departamentului american privind respectarea drepturilor omului în Cuba, minim 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 deoarece aceștia și-au exprimat opinii contrare guvernului de la Havana.

Problemele Cubei

Cuba și-a declarat sprijinul față de Rusia în războiul cu Ucraina, întreținut din 24 februarie cu 1 milion de refugiați ce au trecut doar granița cu România.

Ministrul curent al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi, prezent în România, a avut o întâlnire în noiembrie 2021 cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, și a discutat cu acesta despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.

José Ramón Saborido Loidi a figurat pentru mai mulți ani ca rector al Universității Centrale Central de Las Villas (UCLV).

Întrevederea ministrului cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido Loidi, în România va dura între 5-12 iunie, fiind invitat Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor. 12 rectori de la universități de prestigiu din Cuba l-au însoțit, iar aceștia o să întâlnească cu omologii lor de la universități din București, Brașov și Târgu Mureș.

Ambasadorul României în Republica Cuba, Theodora Magdalena Mircea, s-a întâlnit deja cu delegația condusă de ministrul Educației Superioare, Jose Ramon Saborido.

Programul de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba a fost semnat luni de către cei doi miniștri, român și cubanez.

Amintim că în februarie, rectorii români au participat la Congresul Universidad 2022 desfășurat la Havana, februarie 2022, unde au fost semnate 18 acorduri de cooperare de educație între România și Cuba.

Context

Ministrul actual al învățământului superior, José Ramón Saborido Loidi a participat, în noiembrie 2021, la o întâlnire cu vicepreședintele Dumei de stat din Rusia, Iván Melnikov, prin care au discutat opinii despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul învățământului superior și știință.

Într-un raport privind respectarea drepturilor omului în Cuba, publicat de Departamentul de Stat al SUA, care citează o publicație locală, cel puțin 30 de profesori au fost concediați din universități în perioada 1991-2019 pentru că aceștia au avut opinii contrare guvernului de la Havana.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.