Dacă până pe la 20 de ani mai scăpam cu un iaurt sau o felie cu margarină și gem, acum la 24 nu prea mai merge. Activitățile din timpul zile sunt destul de solicitante, astfel că am nevoie de energie, mai ales atunci când stau acasă și îmi vine să mănânc și din două-n două ore. De când sunt plecat la facultate în străinătate, am învățat să mă descurc și să trec triumfător peste problema cu ‘’ce mănânc azi’’. După vizitat supermarketurile de ‘’n’’ ori, am făcut niște combinații de mâncăruri care să fie și bune, iar ingredientele să nu fie scumpe. Așadar, vă voi dezvălui și vouă secretul meu și lista mea de rețete studențești cu care am reușit să îmi fac studenția și stomacul mai liniștite.

Primul pas este mersul la cumpărături

Fiind plecat cu programul Erasmus și având o bursă de 520 de euro pe lună, trebuie să strâng cureaua în ceea ce privește cumpărăturile, pentru a mă încadra în buget. Prefer să cumpăr din supermarket, niciodată din magazinele mici, unde este mai scump. În funcție de țara în care ești, dacă ai Lidl, te sfătuiesc să mergi acolo. Experiența mea din Finlanda, iar acum cea din Franța, mi-au arătat că Lidl este cel mai convenabil supermarket calitate-preț. Eu am un buget de vreo 10 euro pe zi de cheltuială, din care îți zic sincer că mănânc bine, chiar și un desert pe zi.

Lista de rețete studențești

Lista mea de rețete studențești nu este foarte complexă, însă îți va asigura diversitate. Implică de toate, de la legume, fructe, carne, la dulciuri.

1. Omletă cu diverse

Pentru omletă, ai nevoie de 3 ouă cu un pic de sare, care se zbat într-un bol până când se vede numai galben și compoziția devine omogenă. Nu te grăbi! Înainte de a pune ouăle în tigaie, la alegere, prăjește foarte puțin un pic de bacon, șuncă sau orice altceva consideri că îți place. Tăiat cubulețe, feliuțe mici, și învârtite vreo 3 minute în tigaie cu un pic de ulei. Apoi toarnă compoziția cu ouăle peste ce ai prăjit in tigaie, și las-o până când vezi că arată că o omletă. Dacă vrei să mai alternezi, poți combina omleta cu cașcaval / brânză rasă deasupra.

Costuri:
– 10 ouă în jur de 2 euro (de ajuns pentru 3 omlete)
– Bacon, șuncă etc în jur de 2-3 Euro (de ajuns pentru 3 omlete)
– 1 litru de ulei aproximativ 1.5 Euro (de ajuns pentru 30 de omlete)

2. Paste cu sos de roșii

Una dintre cele mai ușor de făcut rețete din lume. Ai nevoie de o oală de dimensiuni medii, de o jumătate de oală de apă, un pic de sare și ulei. Se pune la foc o jumătate de oală de apă, în care pui niște sare și o lingură de ulei (cu scopul de a nu se lipi pastele). Lași apă până în momentul în care fierbe (face bulbuci). Apoi, pui în apă cam câte paste crezi că mănânci (e nevoie de puține, să nu exagerezi pentru că foamea te va induce în eroare mereu și vei face paște pentru 3 familii). Verifică și pe ambalaj să vezi cât timp de fierbere au, dar mai și gustă câte una din când în când pentru a te asigura că sunt gata. Când vezi că sunt moi și bune de mâncat, scoate apă din oală (te poți folosi de un capăt sau cu o unealtă specială de strecurat apa). Pune-le înapoi în oală și toarnă peste ele un pic de sos de roșii cumpărat din magazin. *Dacă vrei să mai alternezi, poți combina pastele cu cașcaval / parmezan rase deasupra.

Costuri:
– 1 cutie paste Barilla 500 gr. 1 Euro (a se mânca de 3 ori din ele)
– 1 borcan sos de roșii pentru paste 1 Euro (a se mânca de 3 ori din el)

3. Legume fierte cu garnitură

Te folosești de aceeași oală pe care o folosești la paste, în care torni niște legume acoperite de ceva apă. Le lași până când fierb și se fac moi, numai bune de mâncat. Lângă, pregătești o tigaie în care îți recomand să prăjesti la algere: pește file semipreparat, piept de pui, carne de porc sau orice altceva care conține ceva carne. Dacă prajesti două bucăți de carne, o să te saturi de te va năpădi zâmbetul pe față.

Costuri:
– Legume congelate 1kg 1.5 – 2 Euro (Mix de legume, Spanac, Brocolli, Conopida etc) – a se manca de vreo 3 ori.
– Garnitura 200 gr. 2-3 Euro (a se manca o singura data)

4. Clătite cu unt de arahide și banane / dulceață sau whatever

Pentru clătite, rețeta este foarte simplă și ușor de manevrat. Ai nevoie de niște făină (ia un kg, că îți va ajunge să faci clătite de vreo 15 ori), niște ouă (cam un ou la porție), cam o cană de lapte, un pic de ulei, o lingură de zahăr și un vârf de sare. Faci un mix, te uiți pe YouTube ca să fii sigur că faci bine, iar apoi bagi in tigaie, cu grijă ca să nu se ardă. O poți mânca pe prima dacă ți-e poftă și nu mai ai răbdare până ies și celelalte, dar restul lasă-le pentru a mânca tot deodată. După ce le iei, pui pe fiecare niște unt de arahide, niște banane și aia e treaba.

Costuri:
– Făină 1kg aprox. 1 Euro (a se folosi până când nu mai e)
– Ouă ai deja și nu mai trebuie să le pui la socoteală
– Ulei ai deja și nu mai trebuie să îl pui la socoteală
– Zahăr, sare, astea nu se mai calculează..
– Unt de arahide aprox. 3 Euro un borcan (din care mănânci de vreo 5 ori)
– Bananele sunt ieftine, ca și acasă.

5. Tort de clătite cu bacon și cașcaval (rețetă luată de la niște colegi olandezi)

O rețetă super bună și chiar ușor de făcut. Respecți regula cu compoziția pentru clătite, astfel încât să îți iasă vreo 6-8 clătite. Înainte de a te apuca să faci clătitele, bagă o țiplă dinaia cu felii de bacon la prăjit. Taie niște felii de cașcaval, iar aranjamentul se face așa:
O clătita peste care vine niște bacon, care se acoperă cu altă clătită peste care se pune niște cașcaval și tot așa până când nu mai ai clătite. Cașcavalul se topește dacă l-ai pus imediat după ce ai luat clătita de pe foc, iar baconul îi va da un gust de…bacon. Super bun, de altfel.

Costuri:
– Costul pentru clătite îl știi deja.
– O țiplă de bacon, aproximativ 2 Euro.
– Cașcaval între 1-3 Euro.

6. Cartofi fierți cu unt și bacon

Se fierb doi cartofi cu coajă într-o oală cu apă. În același timp, prăjești un pic de bacon în tigaie. După ce observi că au fiert cartofii (îi încerci cu furculița) îi iei și îi cureți de coajă. Pui cartofii într-o farfurie adâncă, peste care pui unt (în ce cantitate vrei tu), apoi pui baconul peste și le amesteci, cu un pic de sare.

Costuri:
– 1kg de cartofi: 50 – 70 Eurocenți (de ajuns pentru 3 ture de gătit)
– Un unt, aproximativ 2 Euro.
– O țiplă de bacon, aproximativ 2 Euro (de ajuns pentru 2 ture de gătit)

7. Legume fierte cu șnițel de pui

Trăiască șnițelul, de purtat după voi oriunde în lume. Pentru a reuși să faceți cam 4 șnițele (să zic că mai mâncați și a două zi sau mai pe seară) vă vor trebui cam două ouă, pe care le bateți cu un pic de sare și piper, într-un bol. În alt bol, puneți niște pesmet sau făină (oricare dintre ele sau ambele în boluri separate). Luați un piept de pui sau luați piept deja feliat. Încingeți o tigaie cu ceva mai mult ulei, în care veți adauga pieptul de pui, deja tăvălit prin ou, respectiv pesmet sau făină. Le lăsăți in tigaie până când se rumenesc și prind o culoare aurie. Le puteți mânca cu legume fierte, sau le puteți combina cu chiflă și cășcaval, legume ca sa faci niște sandwichuri bune.

Costuri:
– 500 gr piept de pui, aproximativ 4 Euro (mâncați de două ori din el)
– Pesmet / făină foarte ieftine, până într-un Euro (se folosesc de mai multe ori)
– Legume congelate aproximativ 1,5 Euro (mâncați de două ori)

8. Wrap cu carne (salam, șuncă), cașcaval și legume

Pentru wrap, ai nevoie de lipie, ceva salam sau șuncă (piept de pui pentru bogați), cartof fiert, salată, sosuri. E foarte simplu de făcut. Tot ce trebuie să faci este să fierbi un cartof sau doi, pe care îi vei tăia feliuțe după sunt gata. încălzești lipia un pic în tigaie (doar cât să se facă caldă și bună) peste care începi să pui cartofii, câteva feliuțe de salam/ șuncă, niște felii de cașcaval, salată și sosuri la alegere. Rulezi lipia și o izolezi bine, pui un șervețel sub ea să nu curgă ceva pe ține și gata.

Costuri:
– O țiplă de salam / șuncă – până în 2 Euro (mănânci de mai multe ori)
– Un pic de cașcaval – până în 3 Euro (mănânci de mai multe ori)
– Salată, aproximativ 1 Euro (mănânci de vreo două ori)
– Lipie până în 1,5 Euro, undeva la peste 6 lipii.
– Cartofi deja ai
– Sosuri

9. Salată orientală

Fierbi niște ouă și niște cartofi. Le tai bucățele, după care completezi într-un bol cu niște castraveți murați și măsline. De asemenea, dacă te pricepi să faci maioneză, ar fi super. Dacă nu, cumpără niște maioneză sau mănâncă fără.

Costuri:
– Un borcan de castraveți murați, aproximativ 1,5 Euro (din care mănânci mai multe zile)
– Un borcan de măsline, aproximativ 1,5 Euro (din care mănânci mai multe zile)
– Ouă, cartofi

Să acorzi atenție la costuri, deoarece unele produse, deși sunt 2-3 Euro le vei folosi de mai multe ori. Deci, dacă o să calculezi bine, per total nu ieși cu nicio masă mai scump de 3-4 Euro. Eu reușesc să mă descurc cu mâncarea, mergând la cumpărături o dată la două zile, cheltuind în jur de 15 Euro, din care mai cumpăr și ceva dulce și o bere. Diversitate este destulă dacă te uiți pe listă, putând alterna între mâncăruri, astfel încât să nu mănânci două zile la rând aceeași chestie. Spor la cumpărături și nu căuta scuze că nu știi să gătești. Asta nu se poate numi ‘’gătit’’ că fierbi doi cartofi sau că prajesti un pic de carne. Dacă vrei să economisești bani ca să mai poți să te plimbi, să mai ieși la o bere, pune mâna și gătește!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.