Ți-e greu să îți dai seama ce ai putea să faci pe viitor? Ai dificultăți în a-ți da seama care meserie ar putea să te prindă cel mai bine? Am trecut și eu prin asta, dar am descoperit câteva metode care ar putea să-ți fie de ajutor și ție.
Trăim în secolul vitezei, al provocărilor, schimbărilor și încercărilor. Teama de eșec ne presează din ce în ce mai tare atunci când suntem tineri, mai ales că suntem înconjurați de tot felul de informații și exemple. Mi se întâmplă des să mă regăsesc în postura în care mă întreb dacă fac cu adevărat ceea ce-mi place și dacă sunt persoana potrivită să fac ceea ce fac.
Având în vedere că sunt o persoana care pune mare presiune pe dezvoltare, îmi doresc enorm de mult să știu că ceea ce fac acum mă va purta pe cea mai potrivită cale. Îmi doresc să continui ceea ce fac, chiar dacă sunt plătit și satisfăcut mai puțin decât altă persoană de vârsta mea, care are altă meserie.
Înainte de a te frustra și stresa datorită faptului că nu știi ce vrei să faci pe viitor, ai putea să încerci să descoperi anumite aspecte din viața ta și mai ales, din sufletul tău.
1. Care latură te reprezintă mai mult?
Asta este întrebarea de bază pe care nu mi-am pus-o atunci când mă frustram că nu știu ce vreau să fac. Eram de mic (17-18 ani) tentat să cred că sunt bun la toate, că nimeni nu mai este ca mine și că o să fiu mare și tare.
Nu s-a dovedit a fi așa deoarece am mers în toate direcțiile până mi-am dat seama că nu sunt deloc fericit cu viața mea. Am ales facultatea greșit, am experimentat meserii care nu mi-au plăcut, am ales să stau lângă oameni care nu se potriveau cu caracterul meu.
Dacă mi-aș fi pus, la 17-18 ani întrebarea: „Care latură emoțională și profesională mă caracterizează mai mult?” și aș fi încercat să găsesc răspunsurile în interiorul meu sau cu ajutorul unui bun pedagog, poate că astăzi eram pe un alt drum.
Te sfătuiesc să cauți răspunsuri la aceste întrebări pentru a avea o direcție mai clară, nu neapărat corectă – dar mai realistă:
Ce latură emoțională mă reprezintă mai bine?
➜ Sunt o persoană căreia îi place să comunice, să stea înconjurat de mulți oameni?
➜ Sunt o persoană căreia îi face bine stresul, presiunea, responsabilitatea?
➜ Sunt o persoană autodidactă sau am nevoie mereu de îndrumare și ordine?
➜ Sunt o persoană autoritară, impunătoare, puternică?
➜ Sunt o persoană maleabilă, adaptabilă, curioasă?
➜ Sunt o persoană emotivă, calmă, retrasă?
Acestea ar putea fi doar câteva dintre întrebările la care ai putea să cauți răspunsuri pentru a-ți da seama ce fel de meserie ți s-ar potrivi. Ai încredere în felul tău de a fi, mergi ghidat de intuiție și nu te orienta doar spre bani, faimă, opulență.
Încearcă să-ți alegi un drum pe care să îl pășești mereu cu drag, să nu-ți induci impresia că ai putea să fii ceea ce nu îți dorești să fii niciodată. Instinctul este de multe ori cea mai bună armă de care avem nevoie.
Este greu să faci vânzări și să convingi oamenii să cumpere produse, dacă ești emotiv și nu poți face față unei discuții în contradictoriu.
Este greu să analizezi date, dacă ești o persoană care nu are răbdare și nu se poate concentra.
Este mai indicat să te orientezi spre o carieră în management dacă ești acea persoană care nu pune la suflet, care reușește să se impună și care nu are probleme în situații de stres și presiune.
Ce latură profesională te reprezintă mai bine?
Care sunt înclinațiile tale profesionale? Ce fel de practician ești la bază? Ești umanist sau ești o persoană tehnică?
Contează foarte mult acest aspect deoarece încercarea ta de a merge într-o direcție care include muncă tehnică, când de fapt tu ești omul filosof, căruia îi place să admire peisaje și să scrie poezii, s-ar putea să nu te satisfacă niciodată.
Ai mare grijă din nou, să nu crezi niciodată că banii sau notorietatea de care se bucură un domeniu la un moment dat, ar putea să îți schimbe direcția spre ceea ce ar putea să te împlinească cel mai mult.
Descoperă-te pe tine, încearcă să înțelegi care sunt cele mai bune calități ale tale în relație cu ceilalți oameni, dar și care sunt abilitățile tale în raport cu activitățile de zi cu zi. Probabil că dacă ai urmat un profil umanist la liceu, ai făcut-o pentru că nu ți-a plăcut matematica și fizica (cazul meu). Șansele ca mie să-mi place vreodată aceste două materii sunt minime, de asta pot fi sigur. De aceea, ideea mea de a merge pe un drum de inginer programator s-a epuizat de mult timp, de când am experimentat această zonă și mi-am dat seama că eu nu aș vrea să fac asta vreodată.
Prin urmare, identifică abilitățile și calitățile tale de om tehnic sau umanist, tot printr-o listă, și încearcă să o pui lângă lista cu meserii care te atrag, de la punctul următor. Asta te-ar putea ajuta să filtrezi opțiunile și să te apropii cât de cât de cea mai potrivită.
1. Întocmește o listă cu meserii care te atrag
O listă te poate ajuta oricând și poate fi un bun început. Chiar dacă nu știi ce cât efort și ce fel de muncă presupune fiecare meserie la care te gândești, trece-o pe listă.
Gândește-te la cei din jurul tău, gândește-te la locurile prin care mergi, amintește-ți de experiențele plăcute pe care le-ai avut în contactul cu diferiți oameni, angajați într-o companie sau instituție cu care ai avut de a face în ultimul timp.
Ți-a plăcut de vreun angajat dintr-un loc pe care ai avut ocazia să-l experimentezi? Spre exemplu, mie îmi place foarte mult personalul din aeroport și iubesc experiența pe care o am de fiecare dată pe orice aeroport ajung. Ca urmare, unul dintre visurile mele este să am, la un moment dat, un job într-un aeroport. Dacă ar fi să fac o listă cu acel loc, probabil aș găsi cel puțin trei meserii care m-ar atrage.
Totodată, uitându-mă pe YouTube la fel și fel de videoclipuri, mi-am dat seama că sunt atras de natură, mai mult decât știam că sunt deja. Mi-am dat seama că mi s-ar potrivi o meserie în protecția mediului, poate chiar în lucrul cu plantele sau în eco-turism. În ziua de astăzi, poți transforma chiar și cele mai ciudate plăceri într-o sursă de venit, respectiv într-o meserie.
3. Experimentează locuri de muncă atunci când ești tânăr
Ești tânăr, ai început liceul și ai foarte mult timp? Este momentul ideal în care ai putea să-ți petreci verile muncind. Nu contează ce fel de munci vei presta în această perioadă, dar va conta enorm că vei avea ocazia de mic, să întâlnești oameni cu experiență care te pot îndruma și de la care vei avea ce învăța.
Atunci când ești tânăr, la liceu sau la facultate, ai mare nevoie de îndrumare, de exemple, de experiențe reale pentru a te forma ca și caracter, precum și ca mindset. Oamenii valoroși din punct de vedere profesional și emoțional sunt tot ce ai nevoie pentru a-ți da seama mai bine cine ești și care este drumul potrivit de urmat.
Munca din timpul liceului sau a facultății te va ajuta să îți creezi relații cu mulți oameni, iar dacă ai norocul, poate vei reuși chiar să-ți găsești un mentor care să te ajute să-ți exploatezi talentul și abilitățile. Relațiile cu oamenii (networkingul) sunt extrem de importante și reprezintă un stâlp solid în construirea unei cariere potrivite și frumoase pe termen lung.