Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) critică regulamentul unei şcoli din Capitală care scade nota la purtare pentru posesie de arme şi droguri, dar exmatriculează un elev care şi-a vopsit părul.

Asociația Elevilor din București și Ilfov ( AEBI) susține că o școală din București încalcă Statutul Elevului în Regulamentul Intern. Reamintim că potrivit legii, elevii au anumite interdicții și sunt obligați să respecte anumite reguli. Cu toate acestea, asociația elevilor mai sus citată susține că la  Școala Gimnazială numărul 194 nu se respectă anumite lucruri.

Reguli greu de înțeles într-o școală din București

Conform acestora, respectiva unitate de învățământ scade nota la purtare elevilor care dețin arme și droguri, însă pe cei care își vopsesc părul îi exmatriculează.  În regulamentul unității școlare, scrie clar că ținuta vestimentară și capilară a elevilor trebuie să fie îngrijită. Mai exact, părul trebuie să fie tuns scurt sau lung, dar legat și pieptănat. Școala nu admite ca elevii să își vopsească părul.

Astfel, în regulamentul respectiv scrie că elevii vor purta uniforma şcolară realizată după un proiect al unităţii de învăţământ.

„Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”, scrie în regulamentul școlii.

Regulament de neînțeles într-o școală din București! Elevii care se vopsesc sunt exmatriculați. Celor care dețin droguri doar li se scade nota la purtare

Regulament de neînțeles într-o școală din București! Elevii care se vopsesc sunt exmatriculați. Celor care dețin droguri doar li se scade nota la purtare
Foto: mecc.gov.md

Elevii, nemulțumiți de regulamentul unei școli din Capitală

Se pare că elevii nu sunt mulțumiți de acest regulament și îl contestă. Aceștia consideră că regulile respective sunt ca niște bariere în comunicarea dintre elev și profesor. De asemenea, aceștia nu înțeleg ce legătură are părul vopsit cu performanța elevului.

Pe de altă parte, elevii susțin că reprezentanții școlii sunt dezinteresați cu privire la sancțiunile care sunt chiar importante. De exemplu, nu există un regulament dur despre deținerea sau consumarea drogurilor. Nici în privința consumului băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise nu există reguli.

Având în vedere că pentru elevii care se vopsesc există chiar măsura exmatriculării, pentru cei care fac lucruri chiar foarte grave conducerea școlii a dat cu bâta în baltă. Mai clar, în regulamentul școlii 194, acestea sunt sancțiunile cu privire la substanțele interzise:

Sancțiunile luate pentru elevii care aduc droguri în școală

Elevul care deţine sau consumă droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi participă la jocuri de noroc se iau următoarele măsuri:

La ciclul primar:

Prima abatere: observaţie

Prima recidivă: 1 calificativ scăzut

A doua recidivă: 2 calificative scăzute

La ciclul gimnazial:

Prima abatere: observaţie

Prima recidivă: 1 punct scăzut la nota la purtare. Repetă: 3 puncte.

“Modul de acţionare a şcolii în cele două situaţii sunt bulversante, şi nu autoritare, ci ilogice faţă de educaţia elevilor care învaţă în unitatea lor de învăţământ”, susțin elevii.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.