“Sunt printre cei care susțin alocarea a cel puțin 15% din bugetul național pentru cheltuielile din educație (…) Mai mult de un leu din șapte din bugetul național, în opinia mea, trebuie să fie alocat educației”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, într-o conferință. 

Acesta reprezintă modul prin care el dorește să schimbe referința calculului fondurilor distribuite educației. În contextul în care Produsul Intern Brut era folosit, legal și procedural, ca referință. Diferența facută nu ar fi mare acum însă, în viitor o să fie cu mult sub ținta de 6% din PIB pentru educație.

Declarația completă

“15% se raportează la bugetul național. Nu mai este acea himeră 6% raportat la PIB. Produsul intern brut se confirmă abia la finalul anului viitor, iar bugetul se face la începutul anului. Dacă te raportezi la același moment, 15% dintr-un buget pe care deja îl ai în față cred că e mult mai ușor de verificat dacă ne dorim într-adevăr să susținem educația prin finanțare sau nu.”

Cum se vor manifesta schimbările

Conform edupedu.ro acestea ar putea fi rezultatele schimbărilor propuse de ministru.

  • În racord cu cadrul comun de raportare, bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 este de 29,98 de miliarde de lei, însemnând 2,28% din PIB pe baza PIB-ului prevăzut de Comisia Națională de Prognoză cu un an în urmă și utilizat pentru punerea la punct a bugetului pe 2022. Este cea mai mică alocare din ultimii 3 ani și reprezintă mult sub jumătate din ținta stabilită prin Legea educației naționale din 2011, care spune, la articolul 8, că educației trebuie să i se aloce minimum 6% din Produsul Intern Brut.
  • Bugetul de stat e bătut în cuie la venituri de 216,4 miliarde de lei. Comparat cu bugetul actual al educației, se află mult sub pragul stabilit de lege, traducându-se în 13,85% din veniturile la buget, însemnând foarte puțin sub totalul cerut acum de ministru ca obiectiv pentru un buget corespunzător menit sectorului educației.
  • Bugetul aproximat, de către Ministerul de Finanțe, la nivel național pentru anul viitor este de 244,94 miliarde de lei. 15% înseamnă 36,74 miliarde de lei. Bugetul va crește până la 22% în comparație cu anul în curs, iar raportat la bugetul general creșterea ar fi de 2,7%.
  • Raportat la PIB-ul revizuit în această primăvară de Comisia Națională de Prognoză (1.327,9 miliarde), bugetul educației pe anul în curs este de 2,26% din PIB. Raportat la estimarea bugetară pentru 2023 a CNP (1.460,7 miliarde), cei 36,74 miliarde de lei, cât ar însemna 15% din buget, ar reprezenta 2,52% din PIB, adică tot sub jumătate din ținta de 6% prevăzută de lege.
Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.