Universitățile din Banat și din întreaga țară duc o lipsă majoră de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara, de exemplu, vorbim despre o scădere cu zece procente față de ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori.

Probleme sistemului

Există specialiști care doresc să se angajeze în universități, însă procedura birocratică este stufoasă și uneori greu de îndeplinit, astfel de cele mai multe ori renunță.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara consideră că dacă nu vor fi luate măsuri, într-un timp scurt, va exista o criză atât în sistemul universitar, cât și în piața muncii:

„Săptămânal ne întâlnim la universitate cu un nou investitor, însă nu putem produce mai mulți absolvenți pentru că nu mai avem cadre didactice. Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislația”

„De multă vreme discutăm cu specialiști din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani și vor să dea ceva înapoi universității, doresc să se angajeze la noi, însă nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora. Nu putem să îi angajăm pentru că nu au publicate anumite articole științifice, deși experiența lor din piață – în opinia mea – este la fel de importantă.

În prezent, dacă Bill Gates vine să îl angajăm la Universitatea Politehnica Timișoara, nu putem să o facem pentru că nu îndeplinește grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. În ultimii zece ani, doar în doi ani am avut ușoare creșteri de cadre didactice titulare, în schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Posibile soluții

Una dintre soluții ar putea sa fie legiferarea doctoratelor industriale, astfel încât atât oamenii din companii, cât și companiile să fie interesate ca angajații lor să facă studii de doctorat. Toate acestea se traduc astfel: persoanele cu experiență în mediul privat trebuie să vină să țină cursuri în universitate. Alt lucru care ar mai putea ajuta ar fi echivalarea anumitor activități din companii, până la un anumit nivel de predare.

„În trecut, investitorii mergeau prima dată către administrațiile locale, acum merg prima dată la universități pentru a afla ce oameni pot recruta”

Piața muncii duce lipsă o lipsă profundă de specialiști, de câțiva ani.  Această lipsă se simte mai ales în companii din IT&C și automotive, în vestul țării. Sunt domenii care necesită mai mulți specialiști, însă universitățile din România nu pot suplimenta numărul de locuri în facultățile din aceste domenii pentru că nu sunt suficiente cadre didactice.

„Săptămânal avem întâlniri la universitate cu noi investitori sau cu oameni din conducerea unor companii care sunt deja prezente în regiune și vor să se extindă. La aceste discuții principalul subiect este legat de resursa umană, de numărul de absolvenți din zonele tehnice din anii următori. În trecut, primele discuții ale investitorilor erau de obicei cu autoritățile locale, acum vin prima dată la universitate pentru a afla dacă au pe cine să recruteze sau nu.

Mai mult, am avut un investitor din zona de vest care ne-a solicitat conectarea cu rectorii din trei orașe din zona de est a țării pentru a avea discuții cu aceștia, după care să aleagă unde să facă investiția. De altfel, din zona studențească am aflat că multe companii recrutează studenții încă din anul I, lucru ce este atât în dezavantajul universității, cât și în dezavantajul studentului pentru că nu mai are timp să acumuleze un bagaj important de cunoștințe.

Având în vedere necesitatea din piața muncii, modificările din acest an ale cifrelor de școlarizare, în scădere doar pe zona inginerească, sunt cel puțin ciudate. Noi căutăm soluții împreună cu companiile să creștem numărul de cadre didactice și, implicit, al cifrelor de școlarizare, nu să reducem în timp numărul de absolvenți”, a afirmat rectorul Florin Drăgan.

După analizele rectorului Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, populația școlară între 19-23 de ani o să scadă în următorii 15 ani cu 12% la nivel național, iar în bazinul de recrutare din zona de sud și vest, va fi o scădere de aproximativ 20%.

Sursă interviu aici.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.