Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof.dr. Viorel Scripcariu, dă de pământ cu sistemul de învățământ online: “Nu poţi opera un bolnav dacă ai învăţat anatomia online!”

Într-un interviu acordat pentru Ziua de Iași, rectorul UMF condamnă cu fermitate învățământul onlin și spune că nu ai cum să operezi un bolnav dacă ai învățat anatomia online.

Este imposibil un sistem hibrid

„Învăţământul medical se desfăşoară la patul bolnavului, nu online. Eu cred că învăţământul superior trebuie să se desfăşoare faţă în faţă, iar pentru învăţământul medical pot să vă spun cu certitudine că nu va fi online. Nu ai cum să înveţi medicina să te prezinţi în faţa unui bolnav doar dacă ai învăţat de pe un calculator sau dacă ai urmat cursuri online, cu siguranţă nu. Pentru că profesia de medic este una eminamente practică, trebuie să rezolvi nişte probleme, nu poţi să operezi un bolnav dacă ai învăţat anatomia sau tehnici chirurgicale de pe atlase sau din cursuri online,” spune prof.dr. Viorel Scripcariu.

Pandemia nu a trecut – Sistemul medical e la pământ

Pandemia a arătat din nou cât de la pământ este sistemul medical românesc. De aceea, un sistem hibrid sau chiar online nu este bun pentru studenți. Rectorul crede că imaginea medicilor era un pic şifonată şi înainte de pandemie, iar urcuşurile şi coborâşurile din ultimii doi ani nu au modificat cu mult starea de dinainte de martie 2020:

“A fost o perioadă foarte grea, aceşti ultimi doi ani, imaginea medicilor a fost la început susţinută, aplaudată, mai ales pentru «sectoarele fierbinţi» – spitalele COVID, cele suport, pentru acele sectoare care erau în foc continuu precum Bolile Infecţioase sau secţiile ATI”, spune Viorel Scripcariu.

Rectorul îi atenționează pe studenți că profesia de medic cere sacrificii:

“Nu se poate, ca studenţii să intre în spitale nevaccinaţi COVID-19 în contextul în care pacienţii cronici erau obligaţi să se testeze uneori chiar dacă erau şi vaccinaţi. Acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul unui conflict armat,” spune prof.dr. Viorel Scripcariu.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.