Unul din cinci copii, cu aproximație, din satele României nu au o familie ce le poate asigura masa de zi cu zi, iar unul din zece nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, conform studiului realizat de World Vision România și declarat drept reprezentativ. Fac referire la cel de-al șaselea raport “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, realizat în rândul părinților, copiilor și adolescenților din acest mediu.

Principalele rezultate ale cercetării

Rezultatele prezentate de World Vision:

 • 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare;
 • 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ;
 • 1 din 5 copii spune că violenţa este prezentă în şcoala lui mult sau foarte mult;
 • 28% dintre părinți n-ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz;
 • Mai mult de 1 din 3 adolescenţi (37%) lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie;
 • 47% dintre adolescenți spun că niciodată nu le place școala sau le place doar uneori;
 • 30% dintre adolescenți se simt expuși unor riscuri în comunitate, cel mai frecvent motiv fiind violențele comise de persoane în stare de ebrietate;
 • 34% dintre minori au încercat alcoolul și 43% dintre ei consumă alcool cel puțin o dată pe lună.

Conform unui comunicat de presă, raportul arată că, pentru ca banii să fie suficienți de la o lună la alta, peste jumătate dintre familiile din mediul rural (52%) au procurat anul anterior alimente mai ieftine ori au cumpărat aceleași alimente, dar în cantități mai mici (48%). Tot din cauza neajunsurilor, aproape una din zece familii (8%) de la sate și-a retras copiii de la școală: mai mult de dublu față de 2012 (3%). 

Luând în calcul toate variabilele specificate, doi din zece copii afirmă că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, iar 14% dintre adolescenți (unu din șase) se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncați, pentru 9% dintre ei fiind ceva obișnuit.

Parerea elevilor din mediul rural despre educație și școală

Aproximativ un copil din zece (9%) din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Nivelul de educație îl reflectă pe cel al generațiilor anterioare, semnalează World Vision, în sensul că 88% dintre adulții din mediul rural au absolvit cel mult o școală postliceală.

 • Un alt factor care determină abandonul școlar. Aproape un sfert (24%) dintre copii nu sunt ajutați de nimeni atunci când nu se descurcă la teme.
 • Mai mult de unu din trei adolescenţi (37%) lipsește de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie. Media zilnică de lucru este de două ore, ceea ce combinat cu programul de școală, navetă și teme încarcă extrem de mult programul adolescenților: 46% dintre ei acuză oboseală din cauza faptului că muncesc. 
 • Alături de sărăcie, lipsa de atractivitate a școlii reprezintă o altă cauză a abandonului școlar din mediul rural. Aproape jumătate (47%) dintre adolescenți spun că nu le place școala niciodată sau le place doar uneori.

Sursa aici.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.