Aproximativ 18,5 milioane de copii, dintre care majoritatea sunt fete, nu au acces la educație în Nigeria, o cifră în creștere puternică față de 2021, potrivit UNICEF.
Raport dezastruos
Anul trecut, UNICEF a estimat că 10,5 milioane de copii nu erau școlarizați în cea mai populată țară din Africa.
“În prezent, în Nigeria, există 18,5 milioane de copii neșcolarizați, dintre care 60% sunt fete”, a declarat miercuri Rahama Farah, șefa biroului UNICEF din Kano.
Numeroasele atacuri asupra școlilor comise de jihadiști și de bandele criminale din nordul țării au afectat în special educația copiilor, a spus Farah.
“Aceste atacuri au creat un mediu de învățare precar, i-au descurajat pe părinți și tutori să își trimită copiii la școală”, a spus Farah.
Răpiri în masă
De la răpirea de către Boko Haram, în 2014, a 200 de eleve din orașul Chibok din nord-estul țării, zeci de școli au fost vizate în răpiri în masă similare.
Anul trecut, aproximativ 1.500 de elevi au fost răpiți de bărbați înarmați, potrivit UNICEF. În timp ce majoritatea tinerilor ostatici au fost de atunci eliberați contra răscumpărării, unii dintre ei rămân încă în captivitate în păduri, unde se ascund grupuri armate.
În nordul predominant musulman, a declarat Farah, doar una din patru fete din “familii sărace și rurale” termină școala gimnazială. Insecuritatea, a subliniat el, “accentuează inegalitățile de gen”.
Violențele în masă și răpirile au forțat autoritățile să închidă peste 11.000 de școli din țară din decembrie 2020, potrivit UNICEF.
De atunci, agenția ONU a avertizat asupra unei creșteri a cazurilor raportate de căsătorii de copii și de sarcini timpurii.
Nigeria stă foarte prost la acest capitol. Din păcate, copiii sunt răpiți pentru răscumpărare, deoarece oamenii o duc foarte rău acolo. Foarte mulți criminali și oameni fără resurse, bani, efectiv o junglă în toată regula. Autoritățile nu fac față aproape deloc, iar ONU și UNICEF par că nu ia nicio măsură.