Consilierul ministrului educației, Radu Szekely, a declarat în timpul dezbaterii susținute de Educațieprivată.ro motivul pentru care refuză să publice un model de evaluare standardizată. Consilierul adaugă că evaluarea trebuie să fie un test al competențelor elevilor de a rezolva o problemă.
Este prima dată când elevilor nu le este prezentat un model pentru viitoarea testare. Până și la testele PISA există modele pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu subiectele.
Ce a spus Radu Szekely?
“Nu vrem să avem modele pentru că atunci când mergi la un supermarket și faci cumpărături și trebuie să te încadrezi într-un buget și trebuie să vezi câte bucăți iei din fiecare ca să te încadrezi în buget, nu faci teste de antrenament, îți folosești o competență pe care ai dobândit-o și ți-ai dezvoltat-o pe parcursul învățământului, sau ar fi trebuit să ți-o dezvolți pe parcursul învățământului obligatoriu. La fel, atunci când citești instrucțiunile de pe un pachet de alimente sau produs de curățenie nici pentru asta nu faci teste antrenament, îți folosești competențele să rezolvi problema. Acesta este principiul din spatele acestei evaluări standardizate, să vedem ce competențe există și cum pot fi folosite practic. Evident că sunt selectate anumite competențe,” afirmă Radu Szekely.
Rezolvarea problemei va fi contracost
Ei bine deși profesori și părinții vor dori astfel de abonamente, Gabi Bartic, reprezentanta firmei de testare, a spus că ,,dacă au parcurs materia anului pe care îl termină acum, cu siguranță sunt capabili să parcurgă testele”.
De asemenea a mai adăugat că deși la final de an copii ar dori să facă cât mai mult exercițiu, fie ,,Că vor face exercții pe BRIO, sau în culegere sau din orice alt instrument, asta îi va ajuta și nu îi va încurca sub nici o formă”.
Reprezentanta apără abonamentele plătite ale platformei spunând că BRIO este o asociație for profit și costă în același fel cum costă meditatorii și cărțile.