Trei federații din învățământ au anunțat un protest masiv pentru miercuri, 25 mai, între orele 11:00-13:00. Oamenii sunt supărați că Guvernul nu a aplicat legea Salarizării, deși au trecut doi ani de la termenul prevăzut legal.

Sindicatele din învățământ acuză faptul că Guvernul nu a stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, chiar dacă aceasta s-a finalizat în anul 2017. Guvernele pe care le-a avut țara noastră a amânat de-a lungul anilor aplicarea legii. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile.

Angajații din învățământ anunță un protest de amploare

Reprezentanții FSLI susțin că din cauza salariilor foarte mici și a creșterii uriașe a prețurilor, puterea de cumpărare a salariaților din educație a scăzut dramatic. Acest fenomen îi afectează în special pe angajații nedidactici. În acest context, miercuri, peste 500 de persoane din toate cele trei sindicate din învățământ vor protesta în fața Palatului Victoria.

“Nu s-a stabilit nici măcar o întâlnire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării,” explică Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI pentru Edupedu.ro.

Protest de amploare în fața Guvernului, anunțat de sindicatele profesorilor: Salariul ar fi trebuit să fie de 5.200 în 2022 | Cu cât este plătit, de fapt, un dascăl

Guvernul ignoră sindicatele din învățământ

Secretarul general al FSLI mai spune că în urmă cu două săptămâni a transmis către guvern o adresă prin care a reamintit că trebuia să discute despre revendicările din luna ianuarie. Oficialii au promis că după ce trece monitorizarea de țară se vor întâlni cu aceștia, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent.

„Ministerul de finanțe nu a făcut nici măcar o estimare cu ceea ce trebuie plătit. Noi nu avem nici o speranță că legea salarizării s-ar putea aplica vreodată. Banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare. Ei nici o aplică”, mai spune secretarul general al FSLI. 

Grevă generală în pragul examenelor naționale

Sindicatele așteaptă un răspuns din partea Guvernului până la finalul lunii mai. În caz contrar, oamenii vor face grevă generală în pragul examenelor naționale.

“O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp,” spune reprezentantul FSLI.  

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.