Propunere venită din partea Consiliului Elevilor: Notele la Desen și Sport vor să fie înlocuite cu calificative. Materiile nu ar trebui să pună o presiune mare pe elevi.

„Înlocuirea notelor oferite la disciplinele aferente ariei curriculare Arte, respectiv la educație fizică și sport (discipline prin care se pune accent pe aptitudinile elevilor) cu un set de calificative”, potrivit Consiliului Național al Elevilor.

Înlocuirea tezelor semestriale

O altă propunere a Consiliului Elevilor ar fi ca Ministerul să înlocuiască lucrările scrise semestriale, adică tezele cu alte instrumente de evaluare. Prin această schimbare se urmărește acordarea unui feedback personal fiecărui elev.

Sorin Cîmpeanu a declarat că în luna aprilie vor avea loc modificările la ROFUIP în care sa va discuta această propunere, de renunțare la tezele semestriale.

Introducerea evaluărilor la început și sfârșit de an

Potrivit sursei de mai sus, începând cu anul 2022-2023, s-a propus și introducerea unor evaluări la început de an, respectiv la final de an școlar, prin care să fie evaluate deprinderea competențelor-cheie prevăzute de Legea educației naționale.

Amintim că, la sfârștiul lunii martie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat în ce va consta evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată care vor înlocui tezele semestriale.

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor este de părere că va fi necesară implementarea unor programe de formare a cadrelor didactice, prin care să se pună accent pe modalitățile de utilizare a unor instrumente de evaluare moderne.

Raport CNE: Încotro se îndreaptă evaluarea

Printre alte propuneri ale Consiliului Elevilor, se numără și dezvoltarea comunicării între profesor-elev-părinte, astfel încât feedbackul să se transmită în mod corect, eficient și complet către toți cei implicați în procesul de educație. Astfel, se pot identifica și lua cele mai bune măsuri pentru elevii care vor avea nevoie.

Comunicarea este cheia în ceea ce privește învățământul românesc. De cele mai multe ori, părinții nu au răbdare ca profesorul să le explice ce s-a întâmplat și reacționează ca atare.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.