Elevii din gimnaziu și liceu ar putea să învețe lucruri noi în următorul an școlar, conform unui proiect de lege depus în Parlament. Este vorba despre noțiuni de prim ajutor în caz de accidente ușoare. Acestea vor fi predate la disciplina Biologie și vor fi obligatorii, nu opționale, așa cum este în prezent.

Este important de precizat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat deja introducerea unor noi noțiuni din următorul an școlar. Elevii vor învăța despre sănătate, nutriție, educație sexuală, juridică, financiară și rutieră.

O nouă materie pentru elevi începând din toamnă

Toate acestea ar putea fi incluse în disciplina „Educație pentru viață”, care va cuprinde modulele de mai sus, printre care și noțiunile de sănătate. Schimbările respective ar putea avea loc începând din toamnă.

“O disciplină care va trebui să aibă un modul de educație pentru sănătate, în care să fie implicați medicii alături de profesorii de biologie pentru a putea preda aceste lucruri în cea mai bună formă, în cea mai accesibilă și cea mai interesantă pentru voi”, spunea recent Sorin Cîmpeanu.

Proiectul despre care este vorba mai sus a fost inițiat de secretarul de stat în ministerul Educației în mandatul ministrului Monica Anisie, Luminița Barcari. De abia a fost depus la Parlament și urmează să parcurgă întreg procesul legislativ. Dacă trece de Parlament, legea va intra în vigoare din anul școlar 2023-2024.

Elevii ar putea învăța noțiuni de prim ajutor

Elevii vor fi învățați de profesioniști din domeniul medical, dar și de profesori antrenați în acest sens. Vor fi folosite manechine și echipamente de înaltă fidelitate sau low-cost. Potrivit proiectului de lege, în România, curricula școlară cuprinde disciplina optională.

Proiect: Elevii acestor clase ar putea învăța noțiuni de prim ajutor la disciplina Biologie

„Educație pentru sănătate” care cuprinde și noțiuni de prim ajutor, “dar aceasta se face disproportionat la nivelul țării și chiar și în cadrul aceluiași județ”, scrie in document.

De asemenea, nu există o formare a personalului didactic în acest domeniu, unii optând pentru subiecte mai generale în detrimentul noțiunilor specifice. Cursurile sunt în general susținute de reprezentanții „Crucii Roșii’” sau ISU-SMURD.

Nu există o finalitate a acestei formări, de exemplu prin eliberarea unor certificate de absolvire a cursului.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.