Partidul AUR dorește introducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar! Proiectul a fost depus la Senat.

Uniforme școlare în învățământul preuniversitar 

Partidul AUR a transmis că a depus la Senat o propunere legislativă care prevede reintroducerea uniformelor școlare în învăţământul preuniversitar.

Actul normativ îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion şi Lilian Scripnic, potrivit Agerpres.

“Specialiştii în pedagogie şcolară consideră că uniforma şcolară ar diminua diferenţele de statut economic şi social şi ar contribui la eliminarea situaţiilor penibile în care copiii se simt frustraţi de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentaţia elevilor pot fi evitate situaţii de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate şcolară a unor persoane străine de aceasta pentru a ajunge la un anumit elev şi a-l supune unor rele tratamente. Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unităţi nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În şcolile din România care au adoptat uniforma şcolară astfel de evenimente lipsesc”, se precizează în expunerea de motive, potrivit unui comunicat transmis sursei citate.

De altfel, inițiatorii proiectului mai spun că uniforma școlară reprezintă și o pregătire pentru viața profesională, deoarece elevii vor învăța să se îmbrace elegant, iar brandurile ar putea dispărea și astfel, unii copii nu trebuie să mai fie interesați de ce poartă “x” sau “y.”

“Majoritatea uniformelor au o eleganţă sobră, ceea ce îi pregăteşte pe copii şi pentru viaţa profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porţi uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecţi un anumit cod vestimentar”, se mai arată în actul normativ.

Uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă

Inițiatorii proiectului mai spun că uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă în România. Sunt prezente încă din 1897, când au apărut la Turnu Severin, iar ulterior, obligativitatea purtării uniformelor școlare s-a introdus la nivel național.

Modul de finanțare a propunerii se va face prin bugetul anual care se alocă din bugetul de stat și din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

CITEȘTE ȘI – Uniforme de fițe la Iași – Câți bani dau părinții pentru a-și îmbrăca copiii

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.