Începând cu data de 1 iulie profesorii vor beneficia de majorări salariale, însă nu se bucură nimeni de acest lucru, fiindcă sumele sunt foarte mici. Reamintim că aceste majorări sunt restanțele aferente perioadei 2017-2021.
În urmă cu o săptămână, sindicatele din Educație au protestat în fața Guvernului, motivul fiind fix acesta, neaplicarea Legii salarizării. După protest, angajații din învățământ acuză că oficialii au refuzat o cale de dialog social. Din acest motiv, sindicatele deja acuză cu proteste uriașe la începutul anului școlar 2022-2023.
Profesor: O să-mi permit în plus două kg. de cartofi
Un profesor de la o școală din București, a declarat pentru manager.ro că banii pe care ăi primește de la stat îi încalcă dreptul legal la salarizarea corectă, așa cum prevede legislația aflată în vigoare De asemenea, majorarea aceasta reprezintă o bătaie de joc, susține cadrul didactic.
„O să-mi permit în plus două kilograme de cartofi. Am fost la piață zilele trecute, la tarabele din Sectorul 1 al Bucureștiului. Kilogramul sare în unele cazuri de 30 de lei. Atât merită un profesor în România, probabil”, a declarat cadrul didactic.
Cu cât cresc salariile profesorilor de la 1 iulie
Începând cu data de 1 iulie, angajații din sistemul de învățământ vor primi doar o pătrime din diferența rămasă de acordat conform Legii salarizării. Amintim că acești angajați ar fi trebuit să beneficieze de creșterile prevăzute în Legea 153/2017 începând din luna septembrie 2017. Fiindcă nu s-a întâmplat acest lucru, sindicatele amenință că începând cu noul an școlar vor demara proteste masive.
În urma acestei majorări, acești angajați vor primi următoarele sume, în funcţie de gradele didactice şi vechimea în domeniu: profesorii cu gradul I, cu vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani, vor primi o majorare de aproximativ 116 lei, profesorii cu gradul I, 20 şi 25 de ani vechime, vor primi 94 de lei, cadrele didactice cu gradul II, cu vechime cuprinsă între 15-20 de ani, vor primi 91 de lei, profesorii definitivi 73 lei şi profesori stagiari-70 de lei. În mod normal, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească suma menţionată anterior x2, adică aproximativ 200-250 de lei.