Mai mulți copii ar trebui să beneficieze de mese gratuite la școală pentru a contribui la combaterea “realității devastatoare” a crizei costului vieții din Anglia, spun profesorii.

Toți copiii din familiile care primesc credit universal ar trebui să fie eligibili ca parte a unei extinderi “urgente” a programului, au declarat 11 grupuri educaționale într-o scrisoare consultată de BBC.

Aproximativ unul din cinci elevi , adică 1,7 milioane de copii, beneficiază de mese gratuite la școală.

Guvernul a declarat că a recunoscut că gospodăriile se confruntă cu dificultăți. Acesta a spus că a extins accesul la aceste mese mai mult decât orice alt guvern din ultimele decenii.

Prețurile la alimente, combustibil și alte bunuri au crescut în ultimele luni în Marea Britanie, iar inflația, rata de creștere a prețurilor, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Printre măsurile anunțate de guvern pentru a încerca să combată creșterea costului vieții se numără o reducere de 400 de lire sterline la factura de energie pentru fiecare gospodărie.

Bariere în calea învățării

Scrisoarea comună, trimisă cancelarului Rishi Sunak și secretarului pentru educație Nadhim Zahawi de către sindicatele din educație și alte organizații care pretind că reprezintă un milion de angajați ai școlilor din Anglia, a declarat că micuții vulnerabili care nu primesc mese gratuite la școală se confruntă cu o “barieră reală în calea învățării”.

“Asistăm la realitatea devastatoare a copiilor care vin la școală fără a-și permite să cumpere prânzul, deoarece situația familială face ca ei să nu se încadreze în criteriile restrictive de eligibilitate pentru masa școlară gratuită”, se arată în comunicat.

În Anglia, toți elevii din școlile de stat de până la clasa a doua pot beneficia de mese gratuite în timpul semestrului.

Pentru elevii englezi de la anul trei în sus, cei care trăiesc în gospodării care beneficiază de prestații legate de venit (cum ar fi creditul universal) sunt eligibili, atât timp cât venitul anual al gospodăriei lor nu depășește 7.400 de lire sterline după impozitare. Această cifră nu include ajutoarele sociale.

În Irlanda de Nord, plafonul este stabilit la 14.000 de lire sterline pe an.

Scoția și Țara Galilor s-au angajat recent să ofere mese școlare gratuite tuturor elevilor din învățământul primar.

Cel mai recent apel la schimbare vine după campania de succes a fotbalistului Marcus Rashford pentru a extinde tichetele de masă gratuită în vacanțele școlare în timpul pandemiei.

Se estimează că 2,6 milioane de copii din Marea Britanie trăiesc în gospodării care au lipsit de la mese sau au avut dificultăți în a avea acces la alimente sănătoase în luna aprilie, potrivit datelor furnizate de organizația caritabilă Food Foundation.

Rachel Bresnahan, care lucrează pentru un grup comunitar din Stockport, Cherry Tree Project, a declarat pentru BBC News că multe persoane care se bazează pe acest proiect trăiesc în sărăcie alimentară, dar copiii lor nu sunt eligibili pentru mese școlare gratuite.

“Băncile noastre de alimente au funcționat întotdeauna dimineața și, dintr-o dată, oamenii întreabă dacă pot veni și noaptea – pentru că oamenii care lucrează cu normă întreagă tot nu reușesc să ajungă la sfârșit de lună cu banii”, a spus ea.

Părinții sar peste mese

Emma, care dorește să rămână anonimă, spune că ea și soțul ei au primit amândoi credit universal, dar fiul lor de opt ani nu se califică pentru mese gratuite la școală.

Mama a trei copii, din Kent, spune că nu a mai mâncat trei mese pe zi de luni de zile pentru că vrea să se asigure că își poate permite să cumpere mâncare pentru fiul ei și pentru alți copii mai mici, preșcolari.

“În urmă cu câteva săptămâni, băiatul meu de opt ani a scos două boluri pentru micul dejun și i-am spus: “Nu lua două boluri, asta înseamnă să fii lacom”, iar el a spus: “Nu sunt amândouă pentru mine, mamă, una dintre ele este pentru tine, pentru că nu te-am văzut mâncând de câteva zile”, a declarat ea pentru programul Today de la BBC Radio 4.

Emma, care are în prezent trei locuri de muncă, spune că plătește 70 de lire sterline la fiecare șase săptămâni pentru a acoperi costul mesei de la școală pentru fiul ei: “Este scump și, cu toate celelalte creșteri de prețuri cu care ne confruntăm acum, este doar o mare durere de cap.”

Dr. Nick Capstick, director al școlii primare Drove din Wiltshire și semnatar al scrisorii, spune că elevii lipsesc mai mult de la școală din cauza “bolilor și a igienei orale precare cauzate de o alimentație inadecvată”.

Dr. Capstick, care este, de asemenea, președintele unui grup de lucru independent, School Food Review, a declarat pentru programul Today: “Este din ce în ce mai des întâlnit cazul în care copiii vin la școală fără să fi mâncat cu o seară înainte și sunt confuzi, dezorientați și lipsiți de energie pentru a avea o zi de școală productivă.

“O masă universală gratuită în școli este o modalitate simplă pentru a eradica această situație.”

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.