Majoritatea românilor au o părere proastă despre sistemul de învăţământ. Lucrurile bune de la români despre sistemul de educaţie sunt foarte rare. Toată lumea se raportează la rezultatele de la BAC şi la analfabetismul funcţional, care a depăşit 40% şi care reprezintă capacitatea unui elev de a înţelege şi de a explica ceea ce citeşte.
Prima dată au fost considerați de vină elevii, că nu mai învaţă, după s-a dat vina pe părinți că nu știu să îi educe, iar în ultimii ani, au fost luat în vizor profesorii în urma rezultatelor slabe la testele de titularizare.

Despre elevi

Destul de puțini elevi din această generație reuşesc să termine şcoala şi să ia BAC-ul, iar ulterior, doar 60% dintre cei care au dat la o facultate o şi termină. Dacă îi asculţi pe românii care fie că trăiesc în străinătate, fie că au trăit, au făcut şcoala acolo şi apoi s-au întors în România, sistemul românesc de învăţământ nu este nici mai bun, dar nici mai prost decât alte sisteme.

Companiile româneşti care angajează studenţi şi absolvenţi de liceu spun că aceştia nu ştiu nimic, nu ştiu nici să pună un şurub şi că trebuie să investească bani, timp şi energie ca să-i înveţe ce să facă. Toţi se întreabă ce face şcoala românească, cum îi pregăteşte de sunt aşa de slabi. George Haber, unul dintre românii care au făcut carieră în Silicon Valley a declarat că profesorii din SUA caută cu „lupa” studenţii români, pentru că ştiu că sunt pregătiţi şi au idei bune.

Românii în afara hotarelor

Acum o săptămână, George Haber a susținut la Bucureşti, o conferinţă organizată de Universitatea Politehnica, pentru a vorbi studenţilor despre ceea ce înseamnă să dezvolţi un start-up, conform Ziarului Financiar. El a dat ca exemplu faptul că sunt mulţi români la Google, la Facebook, la Microsoft şi „nu există o facultate importantă în SUA unde să nu fie măcar un profesor român”.

În fiecare an, școlile din afara țării, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Italia, Olanda, Germania, Austria, prezintă mereu oferte la târgurile de recrutare de la Bucureşti pentru a atrage elevii români către şcolile lor. Desigur, ele vizează vârfurile din România, dar aceste vârfuri fac tot parte dintr-un sistem ,,înapoiat”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.