Din nefericire, deși ne aflăm în anul 2022 și se presupune că mentalitatea oamenilor ar trebui să fie schimbată, în unele cazuri nu este chiar așa. Încă există profesori care și abuzează elevii, atât emoțional, cât și fizic.
În noile legi ale Educației sunt cuprinse anumite măsuri care vin cu sancțiuni pentru acest gen de dascăli. De asemenea, oficialii din Educației au găsit soluții și pentru reducerea analfabetismului și a abandonului școlar.
Deja rezultatele slabe la testele PISA nu mai uimesc pe nimeni. În același timp, reamintim de studiul efectuat vara aceasta care a scos la iveală faptul că 42% dintre elevii de la noi din țară nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei. De asemenea, conform datelor Eurostat pentru anul 2021, peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani nu terminaseră mai mult de opt clase.
Cum vor oficialii din Educație să reducă abandonul școlar
Oficialii din Educație vor să schimbe aceste lucru. În acest sens, noua lege a învățământului preuniversitar prevede, printre altele, un Plan Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar, reevaluat în etape, din 5 în 5 ani.
Începând chiar cu acest an școlar, direcțiile județene de învățământ preuniversitar vor publica situația privind abandonul școlar de la nivel județean pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că fiecare elev trebuie să aibă șanse egale la educație în acest sens. El a precizat că în cadrul programului România Educată sunt prevăzute 543 de milioane de euro pentru finanțarea a minimum 2500 de școli. Care sunt cele mai vulnerabile din in perspectiva abandonului școlar.
Alfabetismul funcțional ar putea fi redus
Și în ceea ce privește analfabetismul funcțional, se vor lua anumite măsuri. Se va înființa programul național de formare a cadrelor didactice în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor. În acest context, se vor urmări dobândirea 3 seturi principale de competențe.
- realizarea de conexiuni logice, extragerea ideilor principale și exprimarea unui punct de vedere (citirea și înțelegerea unui text scris),
- capacitatea de a transpune informația abstractă în activitățile cotidiene (alfabetizarea matematică),
- capacitatea de înțelege fenomenele din natură și de a lua decizii bazate pe date factuale (alfabetizarea științifică).
Profesorii care își abuzează elevii vor fi sancționați dur
Că tot vorbeam mai sus de profesori care încă își abuzează emoțional elevii, ei bine, aceștia vor fi sancționați. În școlile din România se va afla tot timpul un consilier școlar. De asemenea, în unitățile de învățământ vor funcționa Compartimente de asistență psihopedagogică. În cadrul acestor compartimente vor fi profesori logopezi, profesori psihopedagogi și consilieri școlari.
Elevul trebuie să fie protejat de abuzul emoțional, iar profesorul care va abuza fizic sau emoțional un elev va fi sancționat desfacerea contractului de muncă, iar timp de 10 ani nu va mai avea dreptul să exercite calitatea de profesor.