Din ce în ce mai multe schimburi de experiență în sistemul de învățământ. Mai mulți profesori și elevi de la Colegiul de Artă Suceava au mers în Italia în cadrul proiectului de parteneriat european intitulat „Mosaic Art: Each Mosaic has a story to tell”, desfășurat sub egida programului Erasmus +.
Noi proiecte
În cadrul proiectului mai sus menționat, elevii și profesorii de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au mers în Italia pentru un schimb de experiență desfășurată la Apicio Colonna Gatti din Anzio. Așadar, între 1-7 mai 2022, aceștia au pus bazele unei experiențe culturale unice, unde au fost implicați participanți din Polonia, Turcia, Portugalia, România și Italia.
Grupul a fost coordonat de profesorii Raluca Schipor-Baban și Loredana Mihaela Ceica și a fost format din: Strugaru Ioana Maria (recent clasată pe locul I în cadrul Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei), Iacob Ariana Karina, Cimpoeșu Elena și Ichim Andra Maria.
Peste 30 de profesori implicați
Activitățile care s-au desfășurat au implicat activități transnaționale și au vizat obiectele principale ale proiectului, fiind implicați 32 de profesori din toate țările care au participat.
Profesorii coordonatori au spus că schimbul de experiență a fost unul foarte interesant. Aceștia au vizitat mai multe edificii religioase atât din Anzio (Muzeul Civic Arheologic, situat într-un edificiu istoric de secol XVI), cât și din Roma.
De asemenea, prof. Monica-Petruța Arotăriței, coordonatorul de proiect din cadrul Colegiului de Artă, și-a pus amprenta asupra elevilor. Aceasta a reușit să-i motiveze, demonstrându-și înaltele abilități de comunicare și utilizare a limbii engleze. Astfel, „proiectul de parteneriat strategic Erasmus + KA227 a vizat dezvoltarea abilităților estetice, dar și conștientizarea la nivel individual și colectiv a patrimoniului imagistic ce creează un fond cultural de excepție în cadrul spațiului artistic internațional”.
În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe schimburi de experiențe între profesorii români și străini, ceea ce este un plus imens pentru învățământul românesc.