Iulian Ruseanu, profesor de educație fizică și sport la Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” din comuna Dragalina, Călărași, este unul dintre acei profesori pasionați de meseria aleasă.  Câteva dintre scopurile pe care și le propune sunt transmiterea valorilor morale, dezvoltarea armonioasă și egalitatea de șanse a elevilor săi. 

Ora de sport a devenit pentru acesta unealta prin care reușește să le transmită elevilor câteva dintre valorile fundamentale pe care școala își propune să le insufle prin disciplină, perseverență, cunoaștere și acceptare. 

Prin sport, elevii dobândesc integritate atât din punct de vedere fizic, cât și moral. 

În trecut, acesta a fost handbalist de performanță, având o activitate intensă de aproximativ 20 de ani. Iulian Ruseanu știe, prin urmare, cât de important este ca elevii să fie îndrumați spre mișcare încă din clasele mici:

„Am pus în practică ceea ce făceam eu când jucam handbal. Una este când profesorul trage de elevi la ora de sport să facă exerciţii fizice şi cu totul altceva când fac toate astea sub forma unei competiţii sau a unor jocuri.”, spune profesorul de sport.

Prin joc, elevii învață să comunice eficient, să interacționeze cu ceilalți armonios, să se adapteze situațiilor impuse și, totodată, să dăruiască timp, încredere și energie celorlalți colegi. Orele de sport le oferă acestora unele dintre cele mai importante lecții de relaționare.

Profesorul a pus bazele unei asociații prin care ajută elevii fără posibilități materiale. Ideea proiectului „Împarte, educă, donează”  a luat naștere într-o iarnă, pe când Moș Crăciun fusese chiar el pentru unul dintre copiii care își doreau un cadou din partea Moșului. Elevul i-a mărturisit atunci profesorului: „Lăsaţi, domnul, că ştiu că tu eşti Moşul meu”.

Despre asociația „Împarte, educă, donează”, Iulian Ruseanu explică:

„Acum suntem ajutaţi de profesori din toată ţara, care ne trimit donaţii financiare şi materiale, iar noi le redirecţionăm către copii în nevoie din judeţul Călăraşi ca să nu abandoneze şcoala, iar pentru cei care au renunţat la şcoală, să îi convingem să revină la şcoală.”

Modalitatea prin care contribuie la dezvoltarea copiilor și implicarea în procesul evolutiv reprezintă dovezi ale faptului că este un model pentru elevii săi și un real sprijin.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.