Copiii învață lecțiile cu ajutorul unui ochean, folosesc materiale reciclabile pentru a face artă si află cum să aplice legile fizicii in viața de zi cu zi, totul la ,,Cercul Fanteziei” din Galați.
Monica Lăcrimioară (44 de ani), este profesoara de arte plastice din spatele acestor cursuri, ea predând folosindu-se de metode nonformale de aproximativ 19 ani. Totul se desfasoară în incinta Palatului Copiilor din Galați unde, prin ,,Cercul Fanteziei”, îi ajută pe copii sa se descopere prin artă.
Știința pe înțelesul copiilor
În urma rugaminților, atât ale părinților cât și ale copiilor, ,,Cercul Fanteziei” a fost redeschis, împreună cu mult așteptatele secții de pictură, grafică și sculptură. Aici profesoara dorește sa le explice copiilor principii precum geometria în spațiu prin crearea mai multor obiecte din banale reviste. Prin simpla îndoire a unor reviste profesoara le creează noțiuni de bază ale tridimensionalului.
Un alt principiu care pare plictisitor la prima vedere este proprietatea hârtiei de a se înmuia în contact cu apa. Profesoara le arată copiilor cum să facă flori de nufăr din hârtie care în contact cu apa se înmoaie și se desfac, lucru ce îi captivează pe cei mici.
Principiul ocheanului
Ocheanul are un rol mai mult simbolic, profesoara spune că a fost inspirată de poveștile cu pirați și de anticii care îl utilizau pentru a separa o anumită informație de la orizont.
Desenele din interiorul ocheanului conduc utilizatorul spre o imagine centrală. Creațiile ,,cercului” deși simple reușesc sa le transmită copiilor lecțiile pe care le învață mult mai ușor.
Profesoara simte că și-a îndeplinit rolul atunci când este întâmpinată pe stradă de parinți care și ei la rândul lor au făcut parte din ,,Cercul Fanteziei” și care sunt recunoscători pentru cât de mult i-a influențat pozitiv, creând adulți independenți cărora nu le este frică să privească lucrurile din perspectiva proprie.