Camera de Conturi a verificat modul de gestionare a și utilizare a mijloacelor materiale și bănești al Liceului Tehnologic Pontica din Constanța.

În perioada 4-22 octombrie 2021, Camera de Conturi a desfăsurat un audit pentru liceul mai sus precizat. Auditorii publici externi au formulat o concluzie generală cu rezerve, în contextul „cazurilor de neconformitate (erorilor/abaterilor), gradul de răspândire al acestora fiind redus“, scrie Ziua de Constanța.

Rezultatul controlului

Conform raportului, auditul s-a desfășurat în perioada 4-22 octombrie. La momentul respectiv au fost verificate modul și utilizarea mijloacelor materiale și bănești, dar și asigurarea integrității patrimoniului public și privat al UAT.

Potrivit rezultatelor, au fost constate nereguli privind exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare.

“Neînregistrarea unui activ fix în evidența contabilă, neînregistrarea cronologică și sistematică a operațiunilor pe parcursul producerii evenimentelor cu nerespectarea principiului contabilității de angajamente, lipsa politicii contabile“.

În ceea ce privește  „organizarea, implementarea și menținerea sistemelor de management  și control intern (inclsuiv audit intern)“, se arată că nu a fost acordată viza de CFP în faza lichidării cheltuielilor publice, nu a fost adoptată procedura pentru activitatea de CFFP și ALOP, iar sistemul SCIM nu a funcționat.

De asemenea, se pare că școala a primit prin donație un tractor care nu a fost înregistrat nicăieri. Mai mult, se pare că liceul a perceput diferite taxe nelegal.

Nu au existat proceduri privind veniturile realizate din activitățile specifice

Se pare că, potrivit raportului audit, nu a existat un mod de calcul anume privind tarifele practicate de liceu pentru taxa de cămin, taxa de cantină, alte taxe de învățământ. Mai mult de atât, nu au existat nici proceduri specifice din veniturile realizate din activitățile specifice.

Conducerea liceului se pare că a luat mai multe măsuri pentru a remedia diferite aspecte. Totul s-a întâmplat pe parcursul auditului. 

Conform raportului audit s-a întocmit apoi o notă contabilă prin care s-a înregistrat tractorul primit prin donație și s-a recuperat integral contravaloarea accizei plătite nelegal, iar suma încasată s-a vărsat la trezorerie.

Raportul final al controlului derulat de instituție, spune că auditorii externi au formulat o concluzie rezervată, în contextul „cazurilor de neconformitate (erorilor/abaterilor) (…), gradul de răspândire al acestora fiind redus“.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.