Violența școlară este din ce în ce mai întâlnită în școlile din România. Din păcate, elevii nu prea au parte de sprijin și asistență la noi în România.

Violența școlară, problemă globală

Un raport al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, numit „Un mediu de învăţare nonviolent pentru toţi copiii” arată că violența școlară limitează dreptul fundamenal la educație a zeci de de mii de copii români.

De altfel, violența școlară este o problemă la nivel mondial. Consecințele sunt foarte dăunătoare pentru elevi, dar și pentru întreaga societate.

„Trebuie să cunoaşteţi existenţa acestei infracţiuni şi consecinţele juridice”, aşa începe lecţia despre violenţa şcolară organizată la nivelul judeţului Iaşi.

De curând, polițiștii de la Biroul pentru Siguranță Școlară Iași, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au organizat o acţiune de informare la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iaşi, în cadrul campaniei „Şcoală Sigură, fără port sau folosire de obiecte periculoase”. Liceul acesta nu a fost ales întâmplător.

„Având în vedere că acum câteva săptămâni am avut un incident prin care un elev de-al nostru a sesizat un miros ciudat în incinta băii, am sesizat organele competente şi s-a constatat faptul că este posibil să fi fost utilizat un spray paralizant. Aşa că ne-am adresat celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a demara un astfel de proiect de combatere şi prevenire a violeţei şcolare”, spune profesor Cosmin Pintilie, purtător de cuvânt al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iaşi.   

Din păcate, statisticile arată că aproximativ 1 din 3 elevi din întreaga lume a fost victima bullyingului școlar. Acest lucru a avut consecințe devastatoare asuprsa educației, asupra ratei de abandon școlar, dar și asupra sănătății fizice și psihice.

Legislație, sprijin și asistență

Conform Consiliului Tineretului din România, măsura adoptată la nivel legislativ este Legea 221/2019 care are în vedere ,,şcoală cu toleranţă zero la violenţă”.

De asemenea, toți copiii care sunt supuși violenței, inclusiv celei școlare, pot suna la numărul de telefon al copilului 119, care este gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, 24 de ore din 24.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.