Criza profesorilor se agravează. Tinerii nu mai doresc această meserie și asta din cauza salariului mult prea mic. De altfel, și Ministrul Cîmpeanu a anunțat că “în următorul deceniu, aproximativ jumătate dintre cadrele didactice se vor pensiona”.

Criza profesorilor

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a explicat recent, că existenta criză a profesorilor din sistemul de învățământ se amplifică, iar aproximativ jumătate dintre dascălii actuali, vor ieși la pensie în următorii zece ani.

Conform acestuia, se pare că există peste 900 de cadre didactice care nu au studii superioare. Pentru a încuraja angajările din acest sector, ministrul dorește să mărească salariile și să aloce și 6% din PIB pentru acest domeniu.

”Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun  cadru didactic în România, care  să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru TVR Info.

Ministrul a fost întrebat și care este strategia pentru a atrage profesori noi în sistemul de învățământ. Acesta a subliniat faptul că fără salarii atractive, nu se va reuși mare lucru.

”Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai  buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura  un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta , alături de alte obiective, voi lupta cu toate  mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Aproximativ 1.000 de profesori nu au studii superioare

Cîmpeanu a mai precizat și că 4.152 de profesori sunt necalificați, iar în jur de 1.000 de profesori nu au studii superioare. De altfel, subliniază faptul că există o criză de profesori din ce în ce mai acută, iar ieșirea la pensie a cadrelor didactice va crea o problemă extrem de mare dacă nu vor face ceva cât mai repede.

De altfel, Cîmpeanu a mai fost întrebat dacă există bani pentru aceste mișcări. Acesta a spus că “dacă nu vor fi cerute fonduri, acestea nici nu vor veni”.

”Am siguranţa că dacă nu cerem cu toţii, nu avem nicio şansă să obţinem. Până acum au fost schimbări de formă. Am încercat să generăm schimbări bune, dealtfel,  de 10-12 ani, fără să schimbăm instituţiile, fără  să ne asigurăm că există mecanisme pentru  implementarea acestor schimbări şi  fără să acordăm resursele financiare necesare acestor schimbări. Avem discuţii în coaliţie, până acum au fost agreate. Urmează să  se certifice acest agreement, în momentul în care vor intra pe circuitul de avizare  la toate ministerele avizatoare: Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiie, Ministerul de Finanţe”, a mai precizat Cîmpeanu.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.